Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Uppgörelse nära om Kungsholm

Kungsholm är på väg "hem". Den finländske affärsmannen Johnny Sid uppges vara nära en överenskommelse med den sydkoreanska ägaren, Daewoo.

Priset uppges ligga kring 15,5 miljoner dollar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

–Vi håller nu febrilt på att försöka få tag på en kajplats. Jag skulle helst se henne i Sverige, säger Johnny Sid till Svensk Sjöfartstidning.

Enligt vad Sid berättar för tidningen är det bara ett formellt memorandum of agreement som fattas.

Det finns en grupp entusiaster och investerare i Göteborg som är intresserade av att få hit Kungsholm. Nu är alla krafter igång för att försöka hitta en kajplats för Svenska Amerika Liniens flaggskepp.

Johnny Sid anser att fartyget exteriört måste återställas till sitt ursprungliga skick, om eller när det väl kommer till Sverige.

–Det skulle givetvis vara extra fint om detta arbete kunde utföras av Damen Shiprepair i Göteborg, lagom till att Svenska Amerika Linien 100-års jubilerar nästa år, säger Johnny Sid till tidningen.

Daewoo Group uppges ha godkänt ett anbud. När Sid och hans partners inledde förhandlingarna var Daewoos utgångspris 35 miljoner dollar. Nu lär prislappen ha sjunkit till 15,5 miljoner (cirka 100 miljoner kronor). Johnny Sid uppger till Svensk Sjöfartstidning att han måste slå till inom kort, om man skall kunna köpa fartyget till det pris man just kommit överens om.

Sid har erfarenhet av liknande projekt. Han drev på för att bevara passagerarfartyget S/S Bore. Fartyget ligger nu som flytande hotell och museum i Åbo.

Mest läst