Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

133760h1024.jpg
Några av de tusentals egyptiska soldater som övervakade öppningen av den utbyggda Suezkanalen.

Uppdaterad Suezkanal öppnad

Efter en mycket stor utbyggnad har Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi öppnat den "Nya Suezkanalen" vid en ceremoni. Bygget är tänkt att bli en injektion i landets svårt haltande ekonomi.

Presidenten var klädd i ceremoniell uniform när han omgiven av örlogsfartyg, helikoptrar och stridsflygplan öppnade den utbyggda kanalen på torsdagen. Flera utländska statsöverhuvuden deltog också vid ceremonin - däribland Frankrikes president François Hollande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kanalen har fått en 37 kilometer lång ny sträckning, som löper som ytterligare en fil parallellt med den redan befintliga. Dessutom har 35 kilometer av den gamla kanalen breddats och fördjupats.

Med den ökade kapaciteten ska fler fartyg kunna gå mellan Röda havet och Medelhavet och de kroniska väntetiderna ska kortas. Därmed kan landets intäkter öka - något som behövs när turistintäkterna dalat på grund av oroligheterna i landet.

Säkerhetsapparaten kring invigningen var rigorös. Ceremonin har störts av extremistgruppen Islamiska statens (IS) hot att avrätta en tillfångatagen kroatisk man som arbetat för ett franskt företag i Egypten. IS kräver att Egypten släpper ett antal kvinnor som gripits i myndigheternas kamp mot islamistiska grupper.

Suezkanalen, 17 mil lång, byggdes 1869 och har sedan den förstatligades av dåvarande presidenten Nasser 1956 varit en av Egyptens viktigaste inkomstkällor.

På några års sikt räknar myndigheterna med att intäkterna ska stiga från motsvarande 40 miljarder kronor i år till över 100 miljarder kronor.

Fram till i dag har 49 fartyg per dag använt sträckan mellan Medelhavet och Röda havet. På några år sikt är förhoppningen att den siffran nästan kan fördubblas.

Mest läst