Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Upp till bevis om inkubatorverksamhet

Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Anneli Hulthén sätter en hög tilltro till det nationella inkubatorprogrammet, som utgör ungefär 30 procent av inkubatorernas totala kostnader i Sverige. Det är bra. Tonläget måste betyda att Magdalena Andersson har nya pengar till nationell inkubatorverksamhet i det socialdemokratiska budgetalternativet, skriver Håkan Ekengren (C) och Kristina Jonäng (C). 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inkubatorverksamheten är i huvudsak en regional angelägenhet som finansieras och drivs av kommuner och regioner via bland annat EU- medel. I Västra Götalands län spelar regionala aktörer en ännu större roll för inkubatorverksamhet än övriga Sverige, därför att det finns en region som övertagit ansvaret för regional utveckling från staten. Västra Götalandsregionens inkubatorverksamhet finns på flera platser och har byggts upp de senaste tio åren av bland andra dåvarande regionrådet Kent Johansson, (c) inom ramen för ett unikt regionalt innovationssystem med omfattande verksamhet framför allt i Göteborg. I Trollhättan sker stora satsningar på inkubatorverksamhet som fördubblats tack vare regeringens medverkan med nya medel i samband med Saab-konkursen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur vore det om Socialdemokraterna i Västra Götaland aktivt drev på regionalt för ökad satsning till inkubatorverksamhet via de organ som är största finansiär och där (s) dessutom har makten? Såvitt vi vet har ingen uppräkning skett av regionala medel de senaste två, tre åren, snarare har ledande socialdemokrater i Västra Götalandsregionen dragit ner på utvecklingsinsatser, inklusive inkubatorverksamhet. 

Regeringen ska ge besked om det nationella inkubatorprogrammet. Anneli Hulthén (s) har möjlighet att uppmana regionala s-kamrater att öka inkubatorverksamheten i Västra Götalandsregionens regi inför 2015 års budget. 

Håkan Ekengren (C)

statssekreterare Näringsdepartementet 

Kristina Jonäng (C)

oppositionsråd Västra Götalandsregionen 

Mest läst