Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

ceciliafahlberg.jpg

Unionen kritiserar SAS sparpaket

I SAS besparingsplanerna finns förslag som kraftigt försämrar anställningsvillkoren för Unionens medlemma.

- SAS är i ett allvarligt ekonomiskt läge. Unionen granskar nu vilka effekter besparingsplanerna kan ge. Vi är kritiska till att en orimlig börda och ett stort ansvar för SAS kris läggs på medarbetarna i en komplex branschsituation av överetablering och extremt hård konkurrens med ytterst få lönsamma flygbolag i hela världen, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Unionens ska samlas tiöö medlemsmöten för information och samtal kring läget.

- Medlemmarna på SAS är i en mycket utsatt situation, där bekymmer över läget på företaget blandas med oro för den egna försörjningen i framtiden. Samtidigt väljer företagsledningen att utsätta medarbetarna för pressen att företagets möjlighet till överlevnad skulle ligga i de anställdas händer.

- Det är inte rimligt i en branschkonkurrens, där det är långt ifrån ovanligt med både löne- och villkorsdumpning och utstationering av flygpersonal till skatteparadis. Det är också viktigt att påminna sig att två nyemissioner kopplat till besparingsåtgärder redan tidigare har genomförts, säger Cecilia Fahlberg.

Flera av de föreslagna besparingsåtgärderna om bland annat lönesänkningar förutsätter förändringar i kollektivavtalen mellan SAS och Unionen.

- Ett nytt kollektivavtal kräver förhandlingar, vilket företaget så här långt inte inbjudit till, säger Cecilia Fahlberg.

Mest läst