Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sparv

Unik sparv på Nidingen

Den hade nog flugit lite fel, men ornitologen Anders Magnusson fick pirr i magen, när han fann en sångsparv i fångstnätet.

- Det kändes roligt och spännande. Jag har tittat på fåglar i över 30 år, men detta är den mest ovanliga, säger Anders Magnusson, till vardags kemiingenjör i Danmark, men under fredagen ideellt ringmärkande ornitolog.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Där fastnade sångsparven i ett nät på fredagsmorgonen. Efter att den identifierats och ringmärkts släpptes den på stranden. Där gick den ett tag bland stenarna och pickade och kanske är den kvar på ön. Totalt åtta personer hann med att kryssa för sångsparv.

Sångsparven hör normalt hemma i Nordamerika och Kanada. Den är ovanlig i hela Europa men singlar har hittats i Norge respektive Belgien plus en handfull i Storbritannien.

- Den har kommit helt fel. Det kan bero på att den kommit över Atlanten med något lågtryck och sen fortsatt norrut, som om den varit kvar hemma, spekulerar Anders Magnusson.

Sångsparven är ingen utpräglad flockfågel. Den är liten, brun och streckad, äter frön och kanske lite insekter.

Men heter man sångsparv ska man kunna sjunga?

- Ja, visst. Den har en relativt komplex variationsrik sång som består av drillar och klara toner, förklarar Anders Magnusson.

Uttryckt i bokstäver blir det: seet, seet, seet, to, zleeeeee, tipo, zeet, zeet, fast på engelska.

För den som vill höra gör sångsparven går det att lyssna på sverigesradio.se/halland.

Sparven på Nidingen var helt tyst.

Mest läst