Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Bokmässansvarige Maria Källsson tackar Brasilianarna André Maciej och Alexandra de Lucena Tingdal för den gångna bomässan.

Ungern temat för Bokmässan 2015

Bokmässan 2014 är slut. Efter fyra intensiva dagar med samtal och möten ser Bokmässans chef Maria Källson fram mot nästa år. Då riktas fokus mot Ungern, ett inte helt okontroversiellt land.

Årets Bokmässa är alltså över. Den statistikintresserade kan notera vissa förskjutningar i antal besökare jämfört med 2013, något fler på torsdagen och fredagen, något färre på lördagen (söndagens siffror presenterades inte vid gårdagens presskonferens) men i stort sett tycks årets Brasilientema ha varit lika publikdragande som förra året då Rumänien uppmärksammades lite extra. Frågan är hur gångbart Ungern kommer att bli som temaland nästa år?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ungern styrs av det nationalkonservativa partiet Fidesz och under partiledaren och premiärministern Viktor Orbáns ledning har landet utvecklats i en svårt antidemokratiskt riktning. Romer förföljs, kritiska journalister avskedas och grundlagen skrivs om lite då och då.

Men Bokmässans chef Maria Källsson ser inte det som ett problem för mässan. Tvärtom menar hon att det bra och viktigt att ljuset riktas mot Ungern.

- Ungern har en väldigt stark litteratur med många stora författare. Landet har genomlevt Andra världskriget, fasciscm och kommunism, och nu finns där väldigt populistiska strömningar. Här har vi något spännande för oss att bena i.

Ser du några risker med att ha Ungern som temaland?

- Det går såklart inte att bortse från landets politiska situation kring medielagstiftning och mycket annat, och det kommer vi absolut inte att göra. Det samtalet ska föras på Bokmässan 2015. Jag tror att vår publik och den svenska presskåren kommer uppskatta det sätt som vi väljer att lyfta fram Ungern och de frågor som behandlas.

Hur tror du att de ungerska myndigheterna regerar på det fokus som följer med att vara temaland?

- Det vet jag inte, hur de ungerska myndigheterna kommer att spegla vår satsning på Bokmässan här i Göteborg kan jag inte påverka.

För att det inte ska råda någon tvekan om Bokmässans öppna och demokratiska sinnelag kommer Bokmässan 2015 också att ha yttrandefrihet som ett kompletterande tema. Det blir en tvåårig satsning som Bokmässan gör ihop med Göteborgs universitet.

- Yttrandefriheten har löpt som en röd tråd genom Bokmässan i alla år och det känns just nu viktigare än kanske någonsin att diskutera yttrandefrihetsfrågor, säger Bokmässans vd Anna Falck.

Även Island kommer att få lite extra kärlek nästa år och bli ett särskilt sidotema.

.

Fakta: Bokmässan 2014 i siffror
Antal besökare: Torsdag: 18 392, fredag: 25 302, lördag: 30 383, söndag: ej klart. Sammanlagt: 74077 exklusive söndag (Förra året: 96 315).
Antal representerade länder: 46, däribland Angola, Syrien, Iran och Sri Lanka.
Antal programpunkter: 3 254, en ny programpunkt drog igång var 48 sekund.
Antal journalister: 1 352
Antal utställare: 822.

Mest läst