Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tove Lifvendahl var ordförande i Muf 2000-2002. Sedan i år kommunikationschef i Svenskt Näringsliv

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ungdomsförbundare - bra start på karriären

  POLITIK: Ungdomsförbunden är en bra språngbräda i karriären. Av de senaste årens ordförande gick 21 vidare till topposter i politiken, visar GP:s kartläggning. Men organisationerna öppnar också dörrar utanför den politiska världen.
  GP har följt upp vad som hänt de senaste fem ordförandena för vart och ett av de politiska ungdomsförbunden. Undantaget är Grön ungdom, där vi har granskat nio av de senaste språkrören.
  Sammanlagt handlar det om 39 personer. Av dem har sju helt lämnat det offentliga livet.
  Bland de övriga har 21 fått topposter inom politiken. Flera av dem har hamnat på mer än en hög position, så antalet uppdrag summerar till mer än 39. Exempelvis har miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand (språkrör för Grön ungdom 1996-99) även en plats i riksdagen. Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag (Luf-ordförande 1997-99) var tidigare riksdagsledamot.
  Åtta har valts in i riksdagen
  Av de senaste årens ordförande för de politiska ungdomsförbunden har åtta valts in i riksdagen.
  Fem har blivit tjänstemän i regeringskansliet. Samtliga är borgerliga ungdomsförbundare, som fick regeringsjobb efter valet i höstas.
  Därutöver sitter sex före detta ungdomsförbundsordförande som tjänstemän i riksdagen, en är Europaparlamentariker, fem har höga poster i partiet och två är kommunalråd.
  Hur det gått för ungdomsförbundarna hänger nära samman med valresultaten. För moderaterna och centerpartiet, som gjorde bra ifrån sig i höstens val, innebar det en strykande åtgång på politiker och tjänstemän från ungdomsförbunden. Muf fick till exempel in 14 riksdagsledamöter denna gång och ett tiotal tjänstemän i regeringskansliet.
  Men karriärvägarna ser också mycket olika ut för olika partier.
  - För Ung vänster och Grön ungdom kan man inte prata om karriär på det sättet. Men socialdemokraterna har ju sin egen maktsfär.
  - Luf:are blir kanske ledarskribenter på en liberal tidning. Många borgerliga går till näringslivet, säger Jenny Lindahl Persson.
  Hon var ordförande för Ung vänster 1996-2001, nu är hon vänsterpartiets informationschef. Men däremellan gjorde hon något ovanligt för en vänsterpartist - hon jobbade som PR-konsult, på Hill & Knowlton. Ytterligare ett par av hennes kompisar från Ung vänster har slagit in på den banan, men vanligt är det inte. Däremot har ganska många Muf:are och Luf:are börjat arbeta med PR eller lobbying.
  Av de förre detta ungdomsförbundsordförandena är det två Muf:are och en SSU:are som gått den vägen. Thomas Idergaard och Niklas Nordström, som ledde Muf respektive SSU i mitten av 90-talet, är numera arbetskompisar på byrån Prime.
  Kan organisation
  Att så många ungdomsförbundare går vidare till bra jobb ser Jenny Lindahl Persson som ett bevis för att man lär sig organisera, resonera och argumentera genom att vara med i ungdomsförbundet.
  - Jag anställer gärna människor från Ung vänster, inte för att de skulle vara gamla kompisar, utan för att jag vet vad de kan. De har en ideologisk och organisatorisk skolning. Andra människor kan också ha det, men de måste bevisa det först, säger hon.
  Muf:s ordförande Niklas Wykman ser inte heller någon motsättning mellan att engagera sig av övertygelse och att vara medveten om att det är bra för karriären.
  - Ett engagemang i MUF är ett sätt att lyckas och nå framgång om man vill. Det ger ett starkt nätverk i stora delar av samhället, inte bara i politiken. Inte ens främst i politiken, skulle jag vilja säga.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.