Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ungas cancervård i fokus på Sahlgrenska

Renoverade lokaler och en helt ny tjänst som aktivitetskoordinator ska förbättra sjukhusmiljön för unga cancerpatienter på Sahlgrenska. Det är organisationen Ung cancer som ligger bakom satsningen och hoppas att den ska sätta unga vuxna i fokus i cancervården.

Linda Freij gick andra året på gymnasiet och började få väldigt ont i magen. I april förra året blev smärtorna så svåra att hon var tvungen att söka vård. Efter flera vändor till Sahlgrenska och mängder av olika tester fick hon så ett samtal.

– Jag fick komma in till sjukhuset. Jag och min mamma var ju beredda på att det kunde vara någonting med njurarna eller liknande, för det var vad de förberett mig på. Jag bröt ihop när jag fick beskedet, men det har alltid hjälpt mig att prata om det, säger hon.

Det var den nionde maj. Linda fick beskedet att hon hade cancer i bukväggen. Fem dagar senare tog hon körkort.

– Jag visste ju inte hur mycket tid jag hade innan jag skulle bli inlagd. Jag är hästtjej också och red en hel del. Jag ville hinna göra så mycket som möjligt innan jag skulle läggas in.

Att få ett cancerbesked ställer om livet. Att få det som tonåring och ung vuxen, på gränsen mellan barndom och vuxenliv, ställer speciella krav på sjukvården. Just därför har Ung cancer påbörjat en satsning på avdelning 69 på onkologkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset för att förbättra vården av unga vuxna cancerpatienter.

Tre gemensamma rum på avdelningen har gjorts om för att patienter ska få bättre chanser att umgås på sjukhuset med vänner och bekanta utan att vistas i en steril sjukhusmiljö. Ung cancer och Sahlgrenska utlyser dessutom i dag en helt ny tjänst som aktivitetskoordinator med uppgiften att göra det möjligt för patienter att aktivera sig och fungera som stöd kring sådant som kanske inte alltid sjukvårdspersonalen kan hjälpa till med.

– Det ska vara en person som inte är sjukvårdsutbildad, utan kanske en socionom eller en fritidspedagog. Någon som är bra på att jobba med unga vuxna och kanske har erfarenhet av att jobba med människor i kris, säger Ung cancers generalsekreterare Julia Mjörnstedt.

Som cancerpatient ligger man dessutom ofta inne på avdelningen under en längre tid. Totte Johansson, vårdenhetschef på avdelning 69, menar att den nya tjänsten därför underlättar för sjukvårdspersonalen även i vardagen.

– Det är svårt för min personal, och det kanske inte ens ligger i vårt uppdrag, att sitta och fika eller kolla på film tillsammans med patienterna. De bitarna känns det fantastiskt att få hjälp med, säger han.

Fakta: Ung cancer

Ung cancer är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation som samordnar unga vuxna cancerdrabbade. De arbetar med att skapa mötesplatser, informera och utbilda samt debattera frågor som rör cancer och unga vuxna.

Organisationens huvudsyfte är att förbättra unga vuxna cancerdrabbades levnadsvillkor.

Det finns två typer av medlemskap i organisationen. Dels för personer som själva har drabbats av cancer, och dels de som är anhöriga till någon som har drabbats av cancer.

Ung cancer har funnits sedan 2010.

Mest läst