Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ungahem-satsning gav David en efterlängtad lya

Ungahem är ett ljus i mörkret för unga som söker bostad. Men inte en enda nybyggd lägenhet, som politikerna lovade.
Inför valet lovade politikerna att fixa tusen lägenheter till unga göteborgare. Stadens studenter hade haft en gräddfil till nybyggda bostäder, och nu skulle andra grupper prioriteras.
Men av de tusen lägenheterna har inte en enda byggts. De cirka 300 förstahandskontrakt som sedan valet gått till göteborgare mellan 18 och 29 år finns inom det befintliga beståndet.
Några prioriterade nybyggen har det inte blivit. Men den 3 mars i år sjösattes projekt Ungahem, dit bostadsbolagen lovat lämna cirka 330 hyreslägenheter per år i en treårsperiod. Fram till oktober hade 282 förstahandskontrakt förmedlats.
Bostadsbristen har många ansikten, men många känner igen sig i David Erikssons historia:
* Flyttade till Göteborg för att studera, och letade desperat efter lägenhet. Fick ett inackorderingsrum.
* Fortsatte söka varenda ledig lägenhet på nätet. Efter 1,5 år fick han ett studentrum på 18 kvadrat med delat kök i korridoren. Hyran på 3 300 kronor tog halva studielånet.
* Måste flytta direkt efter examen och sökte ny lägenhet på alla upptänkliga sätt. Fick tillfällig andrahandslägenhet och kunde flytta ihop med sin flickvän.
* Fortsatte leta efter en bostad med eget kontrakt. Kryssade för allt ledigt på Boplats hemsida, till slut utan tanke på var lägenheterna låg. Trots ivrigt sökande i två år blev de inte ens kallade till visning.
Samtidigt hade ekonomin förbättrats avsevärt. David Eriksson fick fast jobb som chefredaktör på en golftidning och sambon Johanna i en livsmedelsbutik.
I våras dök Ungahem upp som ett litet u bakom vissa annonser på Boplats. David hade hunnit bli 26 år och fick plötsligt nytta av sin långa registreringstid.
 Inom två månader fick vi titta på fyra lägenheter! Tre kändes ganska sunkiga, men den här i Kortedala var fräsch och fin, säger David Eriksson, som öppnar dörren och visar runt i liten hall, ett trivsamt kök, sovrum, vardagsrum och balkong.
Delad hyra innebär att de bara behöver betala 2 150 kronor var för lägenheten på 58 kvadrat. De flyttade in i juli, hittade trevliga grönområden i närheten och trivs bra.
Carin Malmberg jobbar halvtid för projektet Ungahem och får många frågor och en hel del arga mejl. Många studenter tycker det är orättvist att de inte får söka.
 KY-studenter kan söka Ungahem, eftersom de hamnat i kläm och inte får bo i någon av Göteborgs 7 000 studentbostäder, säger Carin Malmberg.
Ungahem riktar sig främst till unga som har eller söker arbete. Du måste alltså inte ha fast anställning, men ett krav är att man är skriven i Göteborg.
Lägenheterna kommer företrädesvis från de allmännyttiga bolagen, men också från fastighetsägare som Wallenstam och Stena. Eftersom omsättningen är störst i Göteborgs förorter ligger de flesta lägenheterna där.
Så småningom ska också nybyggda hyresrätter förmedlas via Ungahem. Allmännyttan planerar hus i Kyrkbyn och Johanneberg där ungdomar blir de enda hyresgästerna. Privata hyresvärdar har lovat att avsätta en viss andel av sina nybyggen till samma grupp, till exempel på Friggagatan och i Kallebäck.
 Majoriteten av de sökande ungdomarna har inkomster mellan 150 000 och 300 000 kronor och det finns de som tjänar mer, säger Olle Lundgren, ansvarig för Ungahem.
Uthyrarna på de allmännyttiga bolagen försäkrar att de bara ser om inkomsten, a-kassan eller försörjningsstödet täcker den aktuella hyran. Fördelningen sker strikt efter registreringstid på Boplats. De mest attraktiva lägenheterna går till sökande med längst kötid, datorn kan skilja på minuten när.
fakta: Tusen lägenheter till Ungahem
* Projekt Ungahem startade den 3 mars 2008. Fram till oktober skrevs 282 förstahandskontrakt.
* Under september fanns …3 172 sökande till16 u-märkta lägenheter på Boplats Göteborg.
* Nybyggda lägenheter kommer att tillföras efterhand. Inom tre år ska Ungahem ha nått målet med tusen lägenheter. Den som fyller 29 år får bo kvar, men lägenheten faller ur systemet och ska då ersättas med en annan.
* Poseidon har tittat närmare på de 24 senast förmedlade lägenheterna:
* 60 procent var tvåor och 40 procent ettor.
* Hisingen hade 42 procent och norr hade 29 procent av utbudet. Av den återstående delen fanns två lägenheter i centrum, två i väster och tre i Olskroken och Kålltorp.
*15 lägenheter gick till ungdomar mellan 24 och 29 år. Nio till ungdomar mellan 18 och 23.
Mest läst