Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

924938.jpg

Unga utan jobb ger upp hoppet

Arbetsförmedlingen och socialtjänsten får inte tillåta att arbetslösa ungdomar slutar söka jobb.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nästa var tredje ungdom i Västra Götaland känner jämnåriga som slutat söka jobb därför att de inte får något. Det visar en opinionsundersökning som Centerpartiet låtit United Minds göra. Undersökningen visar också att nästan var femte ungdom som sökt men inte fått något jobb tvingats bo kvar hos eller flytta tillbaka till föräldrarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som alltid bör opinionsundersökningar läsas försiktigt. Just denna undersökning är gjord med telefonintervjuer över hela landet. Bryter man ut Västra Götaland ur undersökningen blir resultatet skakigt. 312 ungdomar från Västra Götaland besvarade flertalet av United Minds frågor. Av så få svar kan man inte dra några exakta slutsatser.

Dock riktar Centerns ungdomsundersökning uppmärksamheten mot ett av våra allvarligaste samhällsproblem – ungdomsarbetslösheten. Hur stor är den? Vad kan vi göra åt den?

Vanligen används katastrofsiffran cirka 25 procent om ungdomsarbetslösheten – senaste av Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven i SVT:s partiledardebatt. Men 25 procent är ett statistiskt mått som stämmer illa med verkligheten. Underlaget är alla ungdomar mellan 15 och 24 år. Som arbetslös räknas även heltidsstuderande som sökt sommarjobb. Metoden är EU-standard och används av SCB, som andra kvartalet i år beräknar ungdomsarbetslösheten i Sverige till 21 procent av arbetskraften.

En mer verklighetsförankrad siffra tas fram av Arbetsförmedlingen – beräknad på hur många 18 till 24-åringar som anmält sig som arbetssökande och kan börja arbeta. Då var ungdomsarbetslösheten i Västra Götaland under september månad 8,8 procent av arbetskraften. Illa nog, men långt ifrån 25 procent.

Flertalet arbetslösa ungdomarna i Centerpartiets undersökning är realister. De inser att de behöver mer utbildning och praktik, bättre kontakter samt att de kanske måste flytta och acceptera ett arbete de inte drömmer om. En tredjedel (av 49 svar) sätter sitt hopp till Centerns vilja att försvaga arbetsrätten. Men att omfördela arbetslösheten från yngre till äldre hjälper inte stort.

Stat och kommun kan ställa upp med relevant utbildning, fler praktikplatser och bättre arbetsförmedling. Särskilt viktigt är att aldrig släppa kontakten med ungdomar som är på väg att ge upp. Ingen får tillåtas försvinna i arbetslösheten.

Samhället kan stärka ungdomars ställning på arbetsmarknaden. Om ungdomarna får jobb beror däremot ytterst på Sveriges konkurrenskraft på världsmarknaden, vilket gör skattepolitiken avgörande.

Man kan, som Socialdemokraterna vill, fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar, för att få råd med fler åtgärder för arbetslösa ungdomar. Då skickar man samtidigt ut ännu fler ungdomar i arbetslöshet som behöver sysselsättas med åtgärder.

Företag är rationella. Är det lönsamt att producera och anställa i Sverige skapas fler jobb, åt ungdomar och andra, annars inte.

GP 16/10 12

Mest läst