Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Unga tror att cancer smittar

  Bara drygt hälften av gymnasieeleverna kände till att cancer inte smittar. Det visar en undersökning gjord av organisationen Ung Cancer som anser att skolan har ett viktigt informationshål att fylla.

  – Det känns märkligt att en massa gymnasieelever har missat att cancer inte är smittsamt, säger Julia Mjörnstedt, generalsekreterare vid Ung Cancer.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  945 elever vid 13 gymnasieskolor i Västra Götaland och Skåne besvarade enkäten i våras. Några slutsatser av svaren:

  .46 procent trodde att blodcancer kan smitta via öppna sår

  .Sju promille visste att alkohol kan öka risken att få cancer

  .En procent kände till att man kan vaccinera sig mot livmoderhalscancer

  – Vi fokuserade på att ta reda på vad eleverna visste om prevention, vad man kan göra själv för att förebygga att drabbas av cancer, säger Julia Mjörnstedt.

  Mest känt bland de svarande ungdomarna var att rökning är en riskfaktor. 70 procent svarade att rökning kan öka risken för cancer.

  – Det var också när det gäller just sambanden med rökning och sjukdomar som vi fick det klart största intresset när vi i går drog resultatet av vår enkät för de politiska ungdomsförbunden, säger Julia Mjörnstedt.

  Att solning ökar risken för hudcancer var tydligt känt bland hälften av de svarande. Dock trodde 24 procent att sola bara är farligt om man bränner sig eller går på solarium.

  Viktigt att påpeka är att kunskapsluckorna om cancer inte beror på att gymnasieungdomarna inte varit i kontakt med sjukdomen. Bara 18 procent uppgav i enkäten att de inte kände någon som har eller har haft cancer. En procent av eleverna har eller har själva haft cancer medan 15 procent har eller hade haft det bland sina närmaste anhöriga.

  Vad hoppas ni uppnå med enkäten?

  – Vi skulle verkligen önska att det finns intresse i skolorna att få fram något lättillgängligt informationsmaterial. Tyvärr är det i dag väldigt få som talar om cancer och prevention med unga. Det verkar i alla fall inte rymmas i gymnasieutbildningen, säger Julia Mjörnstedt.

  Ung Cancer som är en ideell organisation för unga cancerdrabbade mellan 16 och 30 år har genomfört undersökningen i samarbete med Cancerfonden och Regionalt Cancercentrum Väst.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.