Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Teleskopgatan, Bergsjön.
Mordet skedde på Teleskopgatan i Bergsjön.

Unga pojkar häktade för Bergsjömord

Polisen anser sig vara på god väg att klara upp mordet på en 54-årig man i Bergsjön i juni. Två ynglingar sitter häktade för dådet. De kan vara 16 och 19 år gamla.

Strax efter klockan åtta på morgonen den 25 juni hittades en 54-årig man död i sin lägenhet på Teleskopgatan i Bergsjön. För polisen stod det snabbt klart att mannen mördats, och att hans död inte hade med den pågående gängkonflikten att göra.

Enligt polisen tyder mycket på att den 54-årige mannen blev utsatt för ett rånmord, någon gång efter klockan 00.01 den 23 juni. De två misstänkta gärningsmännen ska han ha träffat i centrala Göteborg och de ska ha åkt kommunalt hem till hans lägenhet i Bergsjön.

De båda männen, på sannolika skäl misstänkta för mordet, är båda asylsökande. En av dem häktades den 28 juni för tre fall av grov stöld begångna den 25 juni, och för ett försök till stöld den 23 juni. Han häktades då under ett namn med uppgiven födelsedag 1 januari 2000. På grund av sin låga ålder frigavs han tre dagar senare och blev i stället omhändertagen enligt LVU, Lagen om vård av unga.

När polisens tekniska undersökning av mordlägenheten i Bergsjön fortsatte, hittades den stöldmisstänkte ynglingens fingeravtryck där.

– Vi åkte och hämtade honom på LVU-boendet och fick honom häktad för mord, uppger kriminalinspektör Peter Kron.

Sedan 14 juli är den unge mannen häktad under det namn, med födelsetid i augusti 1999, som han uppgett vid asylansökan.

Att så unga personer sitter i häkte är ovanligt. Vid omhäktningen i torsdags konstaterade tingsrätten att betryggande övervakning inte kan ordnas på annat sätt än i häktet, och att det finns synnerliga skäl för häktning.

I slutet av förra veckan häktades en andra man, misstänkt för mordet på Teleskopgatan. Han uppges vara född i januari 1996, men hävdade under häktningsförhandlingen att också han är född 1999.

– Vi är inte säkra på deras identitet. De har uppgivit flera olika. Både Interpol och Europol är aktiverade i ärendet, för att få fram träffar på fingeravtrycken från när de landade i Spanien, säger utredaren Peter Kron på polisens grova brottsrotel.

En stor mängd material från lägenheten på Teleskopgatan har skickats till Nationellt forensiskt center för analys. Av det som hittills kommit fram har misstankarna stärkts mot de häktade, uppger polisen.

– Det är en stabil utredning och mordet håller på att klaras upp, säger polismästare Robert Karlsson, chef för Utredningsenheten vid polisen i region väst (tidigare länskriminalen).

Båda de häktade ynglingarna nekar till brott.

Mest läst