Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

135861h1024.jpg
Rekordmånga ensamkommande barn och unga har i sommar sökt asyl i Sverige, vilket sätter press på kommunerna.

Unga flyktingar pressar kommunerna

Rekordmånga ensamkommande barn och unga har i sommar sökt asyl i Sverige. Men kommunerna är pressade och har svårt att hitta platser för ungdomarna.

Hittills i år har över 6 000 asylsökande ensamkommande barn och unga kommit till Sverige. Bara under juli kom 1 890 barn och unga, vilket är den högsta siffran någonsin för en enskild månad. Även i maj och juni var siffrorna högre än någonsin tidigare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De platser som kommunerna frivilligt erbjuder är slut för längesedan och sedan mitten av juli fördelar Migrationsverket barn till samtliga kommuner, oavsett om kommunerna anser sig ha kapacitet eller inte. Hittills har 963 barn anvisats enligt den principen.

Desperat jakt

De flesta ensamkommande är i övre tonåren och behöver plats på ett HVB-hem, och kommunerna är på sina håll märkbart pressade. Madelene Bång, som driver två HVB-hem i Huddinge, är fullkomligt nedringd av socialsekreterare som jagar boende.

-Det är extremt mycket samtal från socialsekreterare som ringer och desperat frågar om vi har plats. De har ingenstans att placera dem. En socialsekreterare hade ringt 30 ställen utan att lyckas, berättar Madelene Bång.

Ofta handlar det om akuta placeringar, personer som saknar plats för natten, och Madelene Bång befarar att ungdomar kan komma i kläm.

-Följden kan bli att man öppnar nya hem lite i panik, och den som placerar har kanske inte ens hunnit vara där och se hur det ser ut och om det passar just den individen, säger hon.

Nya former krävs

Det största bekymret är enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att 40 procent av de ensamkommande barnen anvisas med anknytningsskäl, ofta till kommuner som redan har många asylsökande och flyktingar.

-För många är anknytningen alldeles för svag och de måste ofta omplaceras snabbt till annat familjehem eller HVB-hem, säger Elisabeth Melin, handläggare på SKL.

Hon är kritisk till att de nya, mer flexibla, placeringsformer som regeringen låtit utreda dröjer.

-Ensamkommande har en annan problematik än dem som vi normalt placerar. Vi ser bland annat positivt på den nya placeringsformen stödboende, som motsvarar dessa barns behov. Det hade varit bra om den hade varit på plats för längesen, säger Elisabeth Melin.

Fakta: Ensamkommande

Hittills i år (till och med juli) har 6 432 asylsökande ensamkommande barn och unga kommit till Sverige.

Under juli kom 1 890 barn och unga, vilket är den högsta siffran någonsin för en enskild månad.

Nyligen skrevs prognosen för antal ensamkommande till Sverige upp från 8 000 till 12 000.

Därmed är Sverige fortsatt det land som tar emot flest ensamkommande barn i EU.

De allra flesta kommer från Afghanistan, Eritrea och Somalia.

Majoriteten är pojkar, 85 procent.

De flesta är i åldern 15-17 år.

Förra året tog Sverige emot 7 049 ensamkommande barn och unga, 2013 var siffran 3 852.

Källa: Migrationsverket

Mest läst