Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ung filmfestival på Hagabion

  Vuxenfilmen får stå tillbaka. I helgen satsar Hagabion på smygpremiärer och spännande film för barn och tonåringar.

  - Det här är startskottet på en ökad satsning på just barn- och ungdomsfilm, berättar Jonas Bentzer, medlem i Hagabions repertoargrupp för yngre besökare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ung filmfest startar i kväll (fredag) klockan 18.30 med den isländska premiären Inget nät. Därefter visas de hyllade svenska filmerna Sandor slash Ida och, som nattbio, Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in.

  - Inget nät kretsar kring en dataintresserad kille som tvingas tillbringa julen hos sin teknikfrånvände far på norra Island. Modern teknik blandas med isländska folksagor och det är rätt mycket övernaturligheter inblandade. Så det är en bra mix av relationer och fantasy, tycker Jonas Bentzer.

  Finns behovet av en sådan här festival?

  - Ja, generellt finns ett stort behov av mer barn- och ungdomsfilm. Det finns ju inte så mycket mer än storfilmerna från Hollywood att titta på för de lite yngre.

  Hagabion planerar, förutom festivalen, att under jul-, sport- och påsklov konstant rulla matinévisningar för barn. De ska också satsa på både ny och lite äldre barn- och ungdomsfilm som standardinslag på den ordinarie repertoaren.

  Vad får vi inte missa i helgen?

  - För knattarna gäller det förhandsvisningen av den fjärde, helt nya, Spöket Laban-filmen Med bullar och bång. De allra minsta får inte heller missa Mullvadens stora äventyr, en mysig tjeckisk animation, nu på söndag. Japanske animatören Hayao Miasaki har hämtat inspiration till Kikis expressbud från Visby och Stockholm. Om man kollar så är många affärsnamn och gatuskyltar skrivna på svenska! För de lite äldre, från fjorton år, har vi nattvisning av nyligen bortgångne John Hughes high school-klassiker The breakfast club.

  Ni kommer också att ha band som spelar?

  - På lördag spelar tre band, Bjorn, som kör melankolisk indie med inslag av pop, Camarillo och Signe Tillisch.

  På söndag kan man också delta i er animationsverkstad?

  - I samband med visningen av Wallace och Gromit kommer besökarna att kunna göra sina egna ler- och pappersfigurer, är det tänkt. Sedan kan de spela in små filmsnuttar med dem, med så kallad stop motion-teknik. Vi får professionell hjälp och det kommer att finnas tre inspelningsstationer. Man kan förboka eller skriva upp sig för ett pass under dagen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.