Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Heidi Hay har drivit tatueringsateljé i Göteborg sedan 90-talet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Undvik fällorna om du tatuerar dig

  En miljon svenskar har tatuerat sig. Ändå saknar branschen skyddslagstiftning. GP Konsument har låtit några aktörer ge sina bästa råd.

  – Gör ordentlig research, sök efter tatuerare som öppet skyltar med sin verksamhet och undvik bluffmakare i sociala medier och på nätbaserade tjänster, säger Jens Bergström, ordförande i Sveriges registrerade tatuerare (SRT).

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han uppmanar dig också att prata med andra som är tatuerade, fråga efter tatuerarens portfolio och be om referenser.

  – Vissa tatuerare är allround, andra specialiserade. Det räcker inte alltid att titta på en ros och tro att tatueraren även kan göra en drake, tillägger han.

  Marcus Atterstam, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg, ger liknande råd och tillägger att du också kan kontrollera att företaget inte har anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden eller Konsument Göteborg.

  – Förstagångstatueraren som bara googlar ”tatuering” och hoppar in hos första bästa tatuerare som dyker upp riskerar att bli besviken. Att följa en impuls en fredag­eftermiddag är inte heller särskilt lyckat, menar Atterstam.

  Yrkesmässig hygienisk verksamhet, exempelvis tatuering, omfattas av kraven i miljöbalken och ska vara anmäld hos kommunens miljöförvaltning. Den plikten ger dig ytterligare en möjlighet, förklarar Ada Heinö, miljöinspektör i Göteborg.

  – Vi kan aldrig rekommendera någon tatuerare framför en annan. Men personer som vill tatuera sig kan alltid ringa till miljöförvaltningen och få uppgifter om tatueringsverksamheten är anmäld hos oss och om vi i vår tillsyn någon gång har konstaterat brister i den och vilka åtgärdskrav vi har ställt på utövaren.

  – Och ställ frågor till tatueraren, exempelvis om vilka färger han eller hon använder. En seriös tatuerare kan alltid svara på dina frågor, tillägger hon.

  Skälen att tänka efter före är flera, konstaterar också Emma Hedge, jurist på Konsumentverket. Branschen omfattas inte av någon skyddslagstiftning. Konsumenttjänstlagen är det enda du har att luta dig mot om du skulle bli missnöjd med tatueringen eller om den orsakar allergi, ärr, klåda eller liknande. Det är du som konsument som måste bevisa att tjänsten inte är fackmässigt utförd (se artikeln på högersidan).

  – Vill man ha bindande beslut får man vända sig till allmän domstol, tillägger hon.

  I början av 2000-talet lanserade Volvo en ny bilmodell. Enligt Jens Bergström var reklamen banbrytande eftersom den använde sig av tatueringar. I dag exponeras Zlatans tatuerade ryggtavla av samma företag och det finns knappt en kändis, fotomodell eller skådespelare som inte är tatuerad.

  Det här kan till viss del, menar Bergström, förklara varför svenskar i allmänhet och stockholmare i synnerhet i dag är bland de mest tatuerade i världen. Och intresset verkar inte avta:

  – Jag har tidigare spekulerat i att intresset skulle ebba ut. Ändå finns det inget som indikerar någon förändring inom de närmsta tre, fyra åren, säger Jens Bergström.

  Västsverige verkar inte vara något undantag. I början av 2012 var exempelvis 35 tatueringslokaler anmälda hos miljöförvaltningen i Göteborg. I dag är antalet uppe i 58, uppger Ada Heinö.

  Vad kostar det då att tatuera sig? GP Konsuments reporter tog med sig en teckning föreställande en varg och sökte upp sex ateljéer i Göteborg och – utan att tala om varifrån hon kom – frågade vad det skulle kosta att tatuera bilden på axeln, hur lång tid det skulle ta och hur lång väntetiden var.

  Resultatet av vår undersökning ser du i tabellen här nedan. Prisskillnaden säger dock inget om kvaliteten.

  – Oavsett vad som avgör när man väljer tatuerare är det viktigt att vara tydlig med vad man vill ha gjort och att komma överens om pris eller prisbild innan arbetet påbörjas, påpekar Marcus Atterstam.

  Jens Bergström berättar att tatuerare med lång erfarenhet ofta har långa väntetider och priset hos dem är ofta högre än hos mindre erfarna. Enligt honom tackar också en seriös tatuerare nej till jobb de inte bemästrar.

  – Tatuerare ska också avråda en kund att tatuera sig om tjänsten inte går att utföra på det sätt som kunden önskar. På samma sätt som en snickare ska avråda sin kund om kunden vill ha någonting gjort på ett sätt som inte är fackmässigt, förklarar Atterstam.

  Hälsorisker

  Att tatuera sig innebär alltid en hälsorisk eftersom kroppens eget skydd, huden, punkteras. Infektioner, allergier och ärrbildningar är några oönskade effekter.

  En ny svensk förordning om tatueringsfärger började gälla 1 augusti 2012 och ett halvår senare kom Läkemedelsverket med en ny föreskrift. Den innebär bland annat att tatuerare som yrkesmässigt injicerar tatueringsfärg måste kontrollera att färgen har ett innehåll och en märkning som följer regelverket samt lämna skriftlig information om färgen till kunden.

  Källa: Socialstyrelsen

  Läkemedelsverket

  Stora brister

  2011–2012 deltog 113 kommuner i ett tillsynsprojekt lett av Socialstyrelsen. Totalt inspekterades 460 piercing- och tatueringsstudior.

  Hos nästan hälften av verksamheterna fanns så stora brister att miljö- och hälsoskyddsnämnderna krävde att åtgärder vidtogs. Bristerna var främst inom områdena egenkontroll och funktionskontroll av steriliseringsutrustning.

  Miljöförvaltningarna fann också områden med positiva resultat. Majoriteten hade bland annat bra rutiner för handhygien och lämplig steriliseringsutrustning samt gav kunden skötselråd.

  I Göteborg besöktes 15 av 35 tatueringsateljéer. I ett par fall saknades handfat i anslutning till den plats där tatueringarna utfördes och i två fall fann man brister i dokumentationen.

  Källa: Socialstyrelsen

  Göteborgs miljöförvaltning

  Visste du?

  Det finns runt 1 000 tatuerarstudior i Sverige som kommunerna utövar tillsyn på.

  Antalet uppskattas till det femdubbla om man räknar med olovliga verksamheter.

  Det görs uppskattningsvis 2 000 tatueringar varje dag i Sverige.

  Källa: Sveriges registrerade tatuerare

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.