Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Undervattensfoto är hennes passion

Det räcker inte att vara en duktig fotograf, ska man bli en mästare på undervattensfoto måste man också vara en utmärkt dykare. Det säger Jonna Bergström, som tagit flera medaljer i undervattensfoto.

Utmärkelserna står uppradade i en hylla hemma i bostaden i Limhamn.

-Jag måste räkna, det kan ta en liten stund. Jo, 34 stycken är det. Det är medaljer från Nordiska mästerskapet och Svenska mästerskapet också.

Tidigare i somras kom hon tvåa i VM i undervattensfotografering. Men det hela började med en resa till Galapagosöarna 2004 då hon bestämde sig för att lära sig dyka på riktigt.

-Jag ville bli duktig på det för att kunna fotografera under vattnet och kunna njuta av det. Man måste lära sig avvägning, det är a och o.

Avvägning är konsten att ha så kallad neutral flytkraft, att kunna sväva fram i vattnet utan att vare sig sjunka eller flyta upp. Det regleras med andning och tyngder.

-Sedan får man inte förstöra något och man ska inte få upp bottensediment, för då går det inte att fotografera.

Numera dyker hon aldrig utan kamera.

-Nej, men ibland kan jag gå ner och inte ta en enda bild. Då betraktar jag bara djuren, det kan vara helt fantastiskt.

Förra året utsågs hon och hennes syster Tammy Bergström till Årets naturfotograf och deras bilder hänger just nu i en utställning på Naturhistoriska museet i Stockholm.

Fakta: Undervattensfotografering

För nybörjaren finns det ibland vattentäta höljen att köpa till vanliga kameror. Det finns också enklare kameror som klarar ett djup på tre meter. Ett vanligt tips för den som vill testa undervattensfoto är att prova hemma i badkaret eller i simhallen för att sedan ge sig ut på sjön eller havet.

Det första undervattensfotot togs 1893 av Louis Boutan från Frankrike. En annan känd undervattensfotograf är fransmannen Jacques-Yves Cousteau.

Källa: Nationalencyklopedin

129311h1024_1.jpg
Mest läst