Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Under-barnet har åldrats snabbt

  Först kometkarriär på Volvo, sen sparkad som ung vd på SKF - nu orkar han inte mer på Saab. Underbarnet från Kortedala har åldrats snabbt.
  Visst var hårfästet högt redan för tio år sen, när Peter Augustsson utsågs till SKF:s koncernchef. Men blicken var pigg och full av tillförsikt - långt från de hängande kinderna hos den slutkörde 50-åring som i fredags deltog i GM:s presskonferens i Trollhättan.
  Han föddes i Kortedala 1955, när stadsdelen var ny och en symbol för framåtskridande. Pappa var västgöte, mamma från Bohuslän. Familjen flyttade till Gråbo, pappa drev ett åkeri som fraktade betong.
  Gymnasiet gick bra. Gick ut med 4,1 i snitt. Fast i likhet med de flesta andra direktörer var han ingen fena på språk. I engelska fick han nöja sig med en trea, och det förvånar nog inte den som hörde hans göteborgska uttal på fredagens presskonferens.
  - We have laid a varsel, sa han i stället för "we have given notice".
  Huvud för matte och teknik
  Han hade mer huvud för matte och teknik. Civilingenjör på Chalmers maskinlinje. Fick direkt jobb på Volvo, där han blev kvar i 16 år. Första stora uppdraget var att omvandla Volvo 700 till 900-serien. Elddopet var när han som 32-åring blev chef för utvecklingen av 850, Volvos första framhjulsdrivna bil och Sveriges största industriprojekt. Nästa utmaning blev att flytta till Eindhoven och ta fram mellanstora 40-serien.
  Många tippade att han skulle bli ny vd för Volvo PV. Men när i stället Per-Erik Mohlin 1993 fick jobbet, gick Peter Augustsson över till SKF. Två år senare blev han koncernchef.
  Sen dess har karriären inte haft samma flyt. SKF hade en motig konjunktur, och Augustsson lade fram två sparpaket. Men det räckte inte för styrelsen. I augusti 1998 "entledigades" han inför öppen ridå av ordföranden Anders Scharp som bakom sig hade Percy Barnevik, då ännu mäktig ordförande i Investor som tagit upp jakten på "lågpresterare".
  Det blev en tuff höst
  Kruxet var att det inte räckte med att rationalisera. Styrelsen ansåg att SKF behövde någon som också kunde strukturera, och plockade därför in Sune Carlsson från ABB.
  Det blev en tuff höst för Augustsson.
  - Familjen fick ta hand om en skärva till pappa, berättade han för GP:s Namnsida på 50-årsdagen i förra veckan.
  Han fick i alla fall med sig två årslöner från SKF, cirka 9 miljoner kronor. Och det dröjde inte många månader förrän Saabs chef Robert Hendry ringde och sa att han behövde en vice vd. Hendry hade egentligen ett större jobb nere i Europa att sköta, och Augustsson fick ratta Trollhättan. År 2000 blev han formellt Saabs vd, från 2002 även ordförande.
  Men nu räcker det. De tuffa åren med miljardförluster har satt tydliga spår.
  Nu ska han konsulta i stället. Och få tid för styrelserna i Frölunda Indians och Sjöräddningen. Sönerna har hunnit bli 24 och 21. I höstas lämnade paret Augustsson den av Saab hyrda 12-miljonersvillan i Hjuvik och flyttade in till Vasastan.
  Fallskärm då? Svårt att säga. Saabs dåliga intjäning verkar ha smittat av sig på Augustssons. Under 2001 och 2002 avrundades hans lön till 5 miljoner kronor i årsredovisningen. För 2003 anges 4 miljoner.
  Uppsägningstiden är sex månader ömsesidigt. "Vid uppsägning utgår avgångsvederlag motsvarande två årslöner", står det också. Vad betyder det, när han nu ska ha sagt upp sig själv? Sådant ingår inte i GM:s kultur att kommentera, svarar Saab.
  Tröttsamt. But anyway, we have put the fråga.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.