Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Publik på U2 konsert på Ullevi 2005.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ullevi byggs om - blir större

  Ullevi bygger om. Sommaren 2012 kommer arenan att kunna ta in 75 000 personer när det är konsert. - Det är en nödvändig satsning för att kunna få hit de största artisterna, säger arenachefen Anders Albertsson.

  Just storleken har varit Ullevis främsta konkurrensfördel under alla år. Men när det byggs en ny nationalarena i Stockholm och satsas på liknande projekt i andra europiska länder såg det ut som om Ullevis försprång höll på att ätas upp.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi kände att vi var på väg att tappa vår position, det har varit nödvändigt att göra någonting, förklarar arenachefen Anders Albertsson.

  Nu blir det så. Styrelsen för det kommunala bolaget Got Event som driver verksamheten på Ullevi har klubbat igenom beslutet om att arenan ska byggas om. Satsningen ryms inom den egna budgeten och notan beräknas hamna på mellan 45 och 51 miljoner kronor.

  Det är med förhållandevis enkla förändringar man kommer att kunna öka kapaciteten från nuvarande 58 000 till hela 75 000 åskådare. Detta handlar alltså om en ren musiksatsning, förhållandena för idrottsevenemang kommer i princip inte påverkas.

  Med byggstart i september nästa år kommer man att plana ut och förstora entrén vid ena kortsidan, den som kallas Blå porten och där publiken strömmar in och ut under konserterna. Man kommer även att montera bort en del sittplatser vid den andra kortsidan, där scenen normalt placeras. Detta gör att scenbygget kan flyttas bakåt femton meter, vilket i sin tur frigör plats både på planen och på läktarna. Den stora vinsten görs på planen där man går från maximalt 27 000 till 42 000 personer.

  - Möjligheten till in- och utsläpp har naturligtvis med säkerheten att göra, och med den ökade mängden människor på innerplanen kommer vi också att jobba mycket med att avgränsa med hjälp av räcken och hagar. Det kommer att bli en god säkerhet och bra upplevelse för publiken, säger Anders Albertsson.

  Även arrangörerna, normalt sett antingen Live Nation eller AEG, kommer att få bättre förutsättningar. Med ombyggnationen kommer det att bli betydligt lättare att ta in och ut långtradare med material. Tor Nielsen på Live Nation är positiv.

  - Det här är fantastiskt bra, nu kommer Ullevi att vara störst i Norden även i fortsättningen och det gör förstås att de allra största artisterna i världen kommer att vilja spela där. För det handlar ju om att fylla platserna också.

  Och de akterna kan man räkna på ena handens fingrar?

  - Nja, de är inte så många. Men jag tycker att det finns en återväxt. Coldplay är redan där och Foo Fighters, The Killers och Kings of Leon kan mycket väl ta det avgörande steget snart.

  Ullevi vill ha en riktig godbit sommaren 2012, vad har ni att erbjuda?

  - Det är alldeles för tidigt att säga, men det är klart att jag önskar att vi ska kunna få dit en artist som fyller hela arenan.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.