Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Ulla Lundegard kopiera

Ulla Lundegård: Nu får det vara nog

I mars i fjol våldtogs en kvinna i Göteborg av två män. När hovrätten sänkte straffet reagerade författaren och konstnären Ulla Lundegård kraftigt. Hon skrev ett inlägg på Facebook som har delats över 22 000 gånger.

I mars i fjol våldtogs en kvinna i Göteborg av två män sedan hon följt med i deras bil efter ett krogbesök. Den ena av männen dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt. Under tisdagen rapporterade Göteborgs-Posten om att Hovrätten nu sänker straffet eftersom man inte anser att det handlat om en gruppvåldtäkt utan att männen haft sex med kvinnan i tur och ordning.

Hovrättens sänkta straff fick författaren och konstnären Ulla Lundegård, 63 år från Växjö, att gå i taket. Hon skrev ett inlägg på Facebook där hon inte skrädde på orden. Inlägget hade på onsdagskvällen delats över 22 000 gånger.

- Nu får det vara nog, kände jag när jag skrev, säger hon till GP.

"Jag är 63 år. Håller ihop benen ordentligt och tar ansvar för mitt liv. Jag straffknullar vanligtvis inte 13-åriga pojkar, eller våldtar män på led med mina kvinnliga vänner som assistenter.

Jag går ut på gatan iklädd vad fan jag vill. OM det så skulle vara i bara trosorna och ett kortkort linne.

Jag har sjalett på huvudet och en långklänning på mig och om jag är naken under eller har kyskhetsbälte, det ska ni fullständigt skita i.

Jag har inte kommit till den här världen för att - som mina systrar - vara måltavla för våldtäktsmäns behov av att tömma sina spermier i mitt sköte.

Jag har inte kommit hit till världen för att sona att Gud kastade ut mig ur paradiset och jag har inte kommit hit för att höra att jag ska hålla ihop benen. Jag gör väl vad jag vill med mina ben. Sparkar till exempel.

Jag skulle bra gärna vilja veta hur den samlade intelligensen av hovrättens delegater ser ut, som ställer frågan "höll du ihop benen tillräcklig"?

Och att det inte är gruppvåldtäkt när TVÅ män ger sig på kvinnan efter varandra, herr domare eller fru Domare, skulle det inte vara anatomiskt svårt att stoppa in två penisar samtidigt?

Nu får det vara slut på daltandet med hovrätter. Nu vill vi ha in huvudrätter som är stadiga nog att sätta sig in i en kvinnas liv. Både i nutiden och i forntiden och i urtiden. Och kanske förklara att de flesta av oss håller ihop benen när vi blir utsatta för våld."

Det är inte första gången som Ulla skriver inlägg på sociala medier om det hon tycker och tänker, men aldrig förr har ett inlägg delats så mycket.

- Det ligger mig varmt om hjärtat det här med kvinnor, säger hon.

Efter inlägget har hon fått en enorm positiv respons på sociala medier. Att inlägget har delats över 22 000 gånger på ett dygn tycker hon känns "helt sjukt" men hon är glad över spridningen.

- Jag har fått personliga meddelanden från både män och kvinnor, bland annat om att jag i egenskap av min ålder kan skriva ett sådant här inlägg, säger Ulla.

På 1970-talet var Ulla Lundberg engagerad i kvinnorörelser och kämpade för jämställdhet, något som hon brinner för än i dag.

- Men tiden har blivit annorlunda, det finns en rädsla nu som inte fanns förr.

Varför tror du att just ditt inlägg fått så stor spridning?

- Jag har prickat rätt och lyft en fråga som är så otroligt viktig för många i samhället. Jag blev så trött på alltihop och det blev antagligen de andra 22 000 personerna också.

Läs även: Fyra år i fängelse för grov våldtäkt i bil

Mest läst