Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Måste tåla kritik. Aktionen Ship to Gaza borde kunna diskuteras med flera parter närvarande. Nu får lärare och elever i Göteborg se en politisk propagandafilm utan möjlighet att ta del av kritiska röster, skriver debattörerna.

Ulf Öfverberg: Elever och lärare serveras ensidig propaganda

Är det Kulturförvaltningens roll att sprida ensidig propaganda till lärare och elever och neka kritiker att komma till tals? skriver Ulf Öfverberg, Samfundet Sverige-Israel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kulturförvaltningen i Göteborg har valt att som Skolbio visa en politisk propagandafilm. Filmen heter ”Även de döda har namn” och är en partsinlaga för aktionen Ship to Gaza.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är bra att Kulturförvaltningen i Göteborg använder filmen som redskap för att främja solidaritet och humanism. Det är särskilt angeläget nu. Konflikterna och den etniska rensningen av kristna och andra minoriteter i Mellanöstern driver miljontals människor på flykt undan förödelse, folkmord och krigets alla andra fasor.

Partsinlaga

Men denna i vår samtid unika flyktingkatastrof, dess orsaker och utmaningar är inte det som Kulturförvaltningen väljer att sätta i fokus för Göteborgs lärare och elever. Nej, de väljer i stället att partsinlaga om Gaza-konflikten med högst tveksamma inslag – för att formulera det milt – och till och med en del inslag som tangerar antisemitism.

”Även de döda har ett namn” är en ensidig och tendentiös film. Den skapar inte förståelse för en komplex konflikt. Tvärtom underhåller den stereotyper och delar in en del judar som goda (de som stöder Ship to Gaza) och andra judar som onda (Israel och resten av judarna).

Det är ett grepp av flera som inte gör filmen till en dokumentär utan just en partsinlaga mot Israel och oss som kritiserar Ship to Gaza och dess kopplingar till organisationer som är antisemitiska. Filmen riskerar även att tangera antisemitism när dess dramaturgiska uppbyggnad resulterar i en indirekt jämförelse mellan Auschwitz och Gaza; ett grepp som riskerar att relativisera Förintelsen.

Nekar kritiker att delta

Kulturförvaltningen planerar inte någon handledning för lärarna och vägrar att bjuda in personer till samtalet efter filmvisningen som har en kritisk hållning (annat än som publik). De personer som ska medverka i samtalet är en av de medverkande i filmen, filmens producent samt en svensk präst som är starkt kritisk till Israel och således inte på något sätt kan betraktas som opartisk.

Trots upprepade samtal med förvaltningen visar de ingen förståelse för att filmen är tendentiös och en partsinlaga. Det hade varit enkelt för dem att få en överblick av den debatt och den kritik som tidigare framförts mot Ship to Gaza för att förstå att detta inte är så enkelt som en solidaritetsyttring.

Oavsett vilka skälen är innebär förvaltningens beslut att de tar ställning för en sidas tolkning och propaganda i konflikten. Dessutom vägrar de att släppa in någon kritiker av filmen i panelsamtalet efter filmen. Är det förenligt med det sätt som en kommunal förvaltning ska arbeta?

Ulf Öfverberg

ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm

Bild - 2
Mest läst