Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Skolelever följer en demonstration i Delhi.

UD varnar för resor till Indien

Res inte till Delhi. Det rådet ger utrikesdepartementet efter oroligheterna som utlösts efter en gruppvåldtäkt.

Den 16 december blev en 23-årig student utsatt för en gruppvåldtäkt ombord på en buss i den indiska staden Delhi. Kvinnan våldtogs av fyra män under en timmes tid, misshandlades med ett järnrör och kastades därefter av bussen i farten. Hon skadades svårt och händelsen väckte starka protester i mångmiljonstaden.

I lördags drabbade polis och demonstranter samman och en 47-årig polisman blev svårt misshandlad. Polismannen avled av sina skador under söndagen. Ytterligare 50 poliser skadades i samband med demonstrationer under söndagen.

Tårgas och vattenkanoner sköts mot tusentals demonstranter som försökte tränga sig förbi polisavspärrningarna och ta sig till presidentpalatset. Demonstranterna kräver ökad säkerhet för kvinnor och dödsstraff för dem som genomförde gruppvåldtäkten. Hur många demonstranter som har skadats är oklart.

På grund av oroligheterna utfärdade svenska utrikesdepartementet under tisdagen en varning för att resa till Delhi-regionen. Resenärer som befinner sig i området får rådet att vara mycket uppmärksamma och försiktiga samt att följa händelseutvecklingen i medier.

Den indiska författaren Arundhati Roy anser att gruppvåldtäkten i Delhi är en händelse som säger mycket om Indiens ojämlikhet. Skälet till att det uppmärksammas nu är att våldet inte drabbat en fattig kvinna, menar hon.

- Nya lagar kommer bara skydda medelklassens kvinnor, våldet mot mindre bemedlade kvinnor kommer att fortsätta, säger Arundhati Roy till BBC.

Mest läst