Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
tadeeba7

UD skärper till rekommendationer för Turkiet

Situationen i Turkiet blir allt mer svår. Nu har Utrikesdepartementet skärpt sina rekommendationer för svenskar som befinner sig i landet.

Det är efter gårdagens attentat i Ankara där minst 28 människor miste sina liv som Utrikesdepartementet (UD) kommit fram till beslutet.

– Vi uppmanar till särskild vaksamhet. Särskilt på allmänna platser, offentliga byggnader, även polisstationer och militära anläggningar, och turistattraktioner, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Vilka turistattraktioner syftar ni på?

– Det finns vissa platser som är mer populära för turister än andra. Vi vill inte lyfta fram de, men vi vill att folk tänker sig för innan man ska besöka ett turistmål där flera människor samlas.

Trots att situationen eskalerar har UD i nuläget inga planer på att avråda svenskar från att resa till Turkiet.

– Onsdagens händelser föranleder inte avrådan. Vi har gjort en kontinuerlig bedömning och kan konstatera att läget har allvarligt försämrats sedan sommaren, säger Anna Ekberg.

UD har sedan tidigare meddelat att man tills vidare avråder alla resor till det närområde som ligger inom tio kilometers radie mot den Syriska gränsen.

Man har även uppmanat svenskar att undvika "icke nödvändiga resor" till provinserna Hakkari, Dyarbakir, Tunceli, Bingöl, Igdir och Agri.

– Det är främst de regioner i sydöstra Turkiet som omfattas av avrådan, säger Anna Ekberg.

Läs även: Explosion i Turkiet - flera döda

På Fritidsresor har man under senaste tiden sett en klar nedgång i intresset för Turkietresor. I en årsrapport som resebyråns ägare TUI Nordic nyligen presenterade framgick det att antalet resor minskat med hela 40 procent jämfört med tidigare år.

– Det har pågått oroligheter i Turkiet under ett tag nu. Vi har helt klart haft en minskad efterfrågan, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.

Även hos resebyrån Ticket har man sett en viss nedgång.

– En av anledningar är väl oroligheterna i landet och mediernas rapportering. Men jag tror också att det har med restrender att göra, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Bägge byråerna meddelar att man inte planerar att ställa in resor till den konflikthärjade destinationen.

– Nej, vi har ju våra ordinarie regler som gäller för det här. Så länge inte UD säger något, så gör vi inte några förändringar, säger Leyla Öfwerström.

Vad händer om UD skulle avråda från resor till Turkiet?

– Då innebär det att vi inte reser dit och flygningarna ställs in. Vi anpassar oss alltid efter UD:s riktlinjer.

UD:s reseinformation för Turkiet finner man här.

Mest läst