Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagedator
CYBERATTACKEN. Anders Ygeman uppger för TT att han är djupt oroad över attacken mot de svenska medierna. Göran Frisk, tidigare chef för försvarets ubåtsjaktstyrka, är övertygad om att den är en del av Rysslands psykologiska krigsförning mot Sverige.

Ubåtsjägaren: Ryssland ligger bakom nätattacken

Under lördagskvällen lamslog en cyberattack flera av de största svenska medierna.Göran Frisk, tidigare chef för försvarets ubåtsjaktstyrka, är övertygad om att det är det är Ryssland som ligger bakom attacken.– Ryssland bedriver just nu psykologisk krigföring mot Sverige, säger Frisk. Enligt polisen kommer attacken från ryska "zombiemaskiner".– Man har använt sig av vad vi kallar zombiemaskiner, säger IT-polisen Anders Ahlqvist.

Nätattacken mot de svenska medierna inleddes vid 19.30-tiden på lördagen och först efter klockan 23 började de flesta sajterna att fungera igen.

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad var under kvällen mer eller mindre oåtkomliga.

Vem som ligger bakom attacken är ännu oklart. Statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av Internet, visar att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer ökade kraftigt under den del av kvällen som IT-attacken pågick.

För ett par dagar sedan kunde DN berätta att den svenska säkerhetspolisen, SÄPO, i sin årsbok beskriver hur Ryssland har bedrivit krigsförberedelser mot Sverige.

Förberedelserna har bland annat bestått i att Ryssland under 2014 köpt stora mängder av kartor.

Säpo har dessutom tidigare slagit fast att det största spionagehotet mot Sverige kommer från Ryssland.

I Säpos årsbok för 2015 finns ett särskilt avsnitt, där det utförligt beskrivs hur Ryssland förutom traditionellt spionage allt mer lägger resurser på psykologisk krigföring.

Hotet från Ryssland tycks så allvarligt att rubriken "Rysk påverkan på opinionen - och på det demokratiska beslutsfattandet" har satts där det ryska agerandet beskrivs.

Trots hotet så menar Säpo att det svenska samhället är robust - samtidigt som man varnar för att utländsk påverkan inte ska tas lätt på.

Säkerhetstjänsten är också tydlig med att fysiska vapen inte behöver användas för att vi ska behöva vara hotade. I dagens informationssamhälle kan ord och information vara minst lika viktiga vapen eftersom att allmänhetens förtroende för de folkvalda kan skadas.

Göran Frisk, tidigare chef för det svenska försvarets ubåtsjaktstyrka under 1980-talet, är övertygad om att det är Ryssland som ligger bakom attacken mot de svenska medierna.

– Vem skulle annars ha det här intresset av en sådan här nationell attack? Man vill visa att Sverige inte ska mopsa upp sig. Det är ett informationskrig, en psykoligisk krigföring, säger Göran Frisk.

Frisk menar att attacken visar hur sårbart det svenska samhället är.

– Man vill visa vem som är herren på täppan och vem som kontrollerar cyberrymden för att utrycka sig lite slarvigt, säger Göran Frisk.

Ubåtsjägaren jämför attacken med Rysslands tidigare ubåts- och flygkräkningar av svenskt territorium.

– Man ger sig på Sverige på alla möjliga sätt just nu för att visa vem som bestämmer. Det här är inget nytt. Vi har tidigare sett hur Ryssland agerat på liknande sett när det gäller den här typen av psykologisk krigföring i samband med Estland, Lettland och Litauens självständighetsprocesser, säger Göran Frisk.

Han menar att lördagens attack visar hur känsligt Sverige är vid en eventuell invasion.

– Man vill skapa en osäkerhet. Nu finns det dock en stor medvetenhet hos det svenska folket vilket gör att vi kan behärska oss. Men vid ett skarpt läge är det oerhört allvarligt om en främmande makt kan stänga ner informationsflödet och därmed ta bort fokus från det som händer. Det gäller att vi nu lär oss från det som har hänt och skaffar oss motmedel mot det. Skulle vårt informationsflöde helt stängas ner hamnar vi i en väldigt knepig situation, säger Göran Frisk .

Strax innan sajterna slutade fungera lade ett anonymt Twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna: "De kommande dagarna kommer attacker att riktas mot svenska myndigheter och medier som sprider falsk propaganda", översatt till svenska.

Enligt uppgifter från den statliga sajten Krisinformation.se på Twitter ska inga svenska myndigheter ha drabbats.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är djupt oroad av händelsen. I en skriftlig kommentar till TT skriver han:

"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga och håller mig och regeringen uppdaterade".

Attacken mot de svenska medierna utreds nu av polisens nationella operativa avdelning (NOA).

– Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till TT.

Anders Ahlqvist är IT-brottsexpert nationellt It-brottscentrum som är en del av NOA. Han berättar att polisen just nu samlar in information från de drabbade mediernas IT-systemen för att kartlägga vem eller vilka som ligger bakom attacken.

– Det är ett omfattande arbete. Vi har också kontakt med European cyber crime centre som är en del av Europol för att få del av vilken information och kunskap de kan ge oss om det som har hänt, säger Anders Ahlqvist.

Ahlqvist bekräftar att attacken kommer från bland annat ryska datorer, men poängterar att det inte behöver betyda att gärningsmannen eller gärningsmännen kommer därifrån.

– Av ren gammal polisär erfarenhet vet vi ju att gärningsmannen inte behöver komma från det håll saker tydligt pekar åt. Man har använt sig av vad vi kallar zombiemaskiner. Datorer som man har infekterat och tagit över med programvara för att agera mot de mål man vill komma åt, säger Anders Ahlqvist.

Ahlqvist utesluter inte att det kan komma fler cyberattacker inom den närmaste tiden.

– Det här ju ett spel mellan dem som angriper och dem som blir angripna. Vilka åtgärder man tar och vem som vidtar nya grepp, säger Anders Ahlqvist.

Läs också: Experten: Så enkelt kan ryssen ta Göteborg

Se mer från - Attacken mot mediehusen
Mest läst