Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fartyg

Ubåten spårades i ryska arkiv

En ubåt med kyrilliska tecken har hittats omkring 2 750 meter utanför Sveriges ostkust. Vrakets position avslöjades i ryska arkiv, enligt utforskaren Alex Max. Ubåtens ålder är okänd. Enligt flera medier kan den vara från första världskriget.

Vrakletarna i Ocean X Team hittade ubåten i förra veckan utanför ostkusten i Mellansverige, enligt Expressen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det isländska företaget iXplorer gav Ocean X Team uppdraget att leta efter ubåten. Uppgifterna om att det skulle finnas ett intressant objekt på platsen kom man på spåren genom att söka i olika arkiv.

-Bland annat i ryska arkiv, säger Alex Max, som dock inte vill ge några ytterligare uppgifter om hur man lyckats spåra ubåtsvraket.

Det är inte känt hur gammal ubåten är. Enligt flera medier ska ubåten vara av den ryska modellen kattfisk och sjönk när den kolliderade med ett svenskt handelsfartyg 1916.

-Jag känner mig väldigt säker på att det är en Catfish. Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger Per Andersson, tidigare medlem i u-båtsanalysgruppen, till Expressen.

20 meter lång

Ubåten är cirka 20 meter lång och tre meter bred, har kyrilliska tecken på skrovet och inte några synliga skador. Göran Frisk, tidigare chef för ubåtsjaktstyrkan, säger att den ser modern ut.

-Om det är kyrilliska tecken lutar det åt att det är en rysk ubåt.

Luckorna är stängda vilket kan betyda att besättningen blivit kvar ombord, enligt Ocean X Team. Frisk säger att det kan finnas en annan förklaring: Ubåten har gått sönder, besättningen försåtminerar ubåten, skruvar på luckorna och lämnar sedan med en annan båt.

-Den stora frågan när det gäller ryska prylar är att de har en enorm förmåga att försåtminera. Det är så som terrorister gör, att man lämnar sprängmedel och granater i döda kroppar eller pennor. Det är rimligt att tro att så har skett.

"Politiskt känsligt"

Enligt lektor Tomas Ries på Försvarshögskolan är det av stor vikt att få veta när ubåten havererade.

-Om den verkligen är modern och har förlist de sista 15 åren då är det politiskt mycket, mycket känsligt. Då är det den nuvarande ryska regeringen som ligger bakom, säger han och får medhåll av försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) som säger att det skulle vara djupt oroväckande. -Alldeles oavsett vilket land som kränker svenska vatten så ska Sverige kraftfullt protestera. Om det är en rysk miniubåt ligger det i linje med en händelseutveckling vi upplevt ett antal år med kränkningar och incidenter från rysk sida.

Försvarsmakten kommer att analysera filmmaterialet från vraket de kommande dagarna, men vill i nuläget inte uttala sig närmare om fyndet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avböjer via sin pressekreterare Marinette Nyh Radebo att kommentera händelsen.

TT har varit i kontakt med den ryska ambassaden i Stockholm som inte vill lämna en kommentar.

Fakta: Ocean X Team

Ocean X Team letar efter försvunna historiska artefakter. 1992 hittade de ett amerikanskt B-17 bombplan utanför den svenska östkusten.

1994 hittade Peter Lindberg positionen där vraket "Jönköping" förlist. Skeppet avseglade 1916 från Gävle mot Finland lastad med över 61000 liter fin alkohol.

2011 hittade Peter Lindberg och Dennis Åberg den mystiska cirkeln på Östersjöns botten.

Mest läst