Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild
Marie Karlsson och Anette Dagerland, rektor och intendent, på Torslandaskolan F-5 försöker ordna ljus och värme till på torsdag när eleverna skall återvända. Om brandröken hunnit värdas ut.

Tyst och öde på rökskadad skola

Det är kallt, det är mörkt och det luktar brandrök. Men byggnaderna står kvar, elevernas teckningar hänger fortfarande på väggarna, skolböckerna ligger i prydliga högar och på torsdag kan lektionerna återupptas.

- Får vi bara värmen att fungera skall vi nog kunna köra igång på torsdag, säger Marie Karlsson, rektor på Torslandaskolan F-5.

Uppe på kullen ryker det fortfarande från de sotiga resterna av Torslandaskolans högstadium. Nedanför ligger de träbyggnader och baracker som normalt rymmer 220 elever från förskolan till årskurs fem i grundskolan.

Under måndagen får eleverna stanna hemma medan lärarna bokar in besök på museer, badhus och andra besöksmål för tisdagen och onsdagen.

På torsdag skall eleverna kunna återvända om värmen fungerar, om ljuset går att tända och brandröken hunnit vädras ut. Annars är det måndag nästa vecka som gäller.

- Det är nog bra om dataförbindelserna kommer igång också, säger Marie Karlsson som varit rektor för Torslandaskolan F-5 i fyra år.

På måndagsmorgonen är det tyst och öde i skolan. Marie Karlsson och intendent Anette Dagerland försöker organisera skolans arbete.

- Vi måste se till att vi får igång eget bamba när vi inte längre får mat från högstadieskolan men det kommer att ordna sig.

Under lördagen och söndagen kom 100-tals elever och lärare för att titta på förödelsen.

- Många grät, säger Anette Dagerland. Även om vår skola har klarat sig känner ju nästan alla någon som gick i högstadieskolan.

När Marie Karlsson i våras frågade de elever som skulle flytta upp för backen och börja i sexan på högstadieskolan visade det sig att de flesta hade syskon som gick däruppe.

- Nästan alla hade också föräldrar som gått i Torslandskolan, säger hon. Det var många som var mycket tagna här i helgen.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst