Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tyst minut på Gustaf Adolfs torg med bland andra Helene Odenjung, Mats Pilhem, Anneli Hulthén och Kjell Björkqvist från kommunstyrelsen.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tyst minut för offren i Norge

  Runt om i Norden hölls en tyst minut klockan 12 på måndagen. För att hedra de döda och för att visa sitt stöd till Norge.

  I Göteborg samlades ett hundratal personer i den norska sjömanskyrkan på Skånegatan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  På Gustaf Adolfs torg gick bland andra kommunalrådet Anneli Hulthén (S) och folkpartiets Helene Odenjung ut från sina kontor för att visa sin sin respekt.

  - Jag känner med de som är drabbade. Göteborg har blivit bra på att agera snabbt i sådana här sammanhang efter brandkatastrofen och spårvagnsolyckan vid Vasaplatsen, säger Anneli Hulthén.

  Utanför Oslos universitet hade tusentals samlats. Statsminister Jens Stoltenberg och kung Harald V deltog i en kort ceremoni.

  I Stockholm samlades socialdemokraternas ledare Håkan Juholt och partisekreteraren Carin Jämtin.

  – Jag är förlamad av sorg. En hel generation unga norska socialdemokrater har utraderats, sade Juholt efteråt till TT.

  I nöjesparken Liseberg tystnade högtalarna och skramlet från karusellerna, tivoliljudet dog undan och i en minut stod allt stilla medan tankarna gick till Norge och vad som hänt där.

  – Bra, sade Trude Dehlen från Oslo som åkt till Sverige med maken och lille Nemo, tre och ett halvt år, och stod och väntade vid Ponnykarusellen.

  – Vi hade bestämt sedan länge att resa till Göteborg och nu var det skönt att komma undan lite. Hemma i Oslo är det tungt nu, ingen säger något, det är inte så mycket folk ute på gatorna.

  Att det blev en tyst minut även i Sverige tyckte hon var naturligt.

  – Sverige, Norge och Danmark... vi är ju så tätt inpå varandra.

  På flera arbetsplatser i Västsverige avstannade arbetet klockan 12. Så även på GP:s redaktion i Göteborg.

  Finansvärlden stannade också av. Börserna i Norge, Sverige och Finland hedrade offren för terrordåden i Oslo och på Utöya med en tyst minut, rapporterar TT. Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX uppmanade alla aktörer på de nordiska och baltiska marknaderna att inte handla under den tysta minuten.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.