Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Tyngden finns i kommuner och landsting"

Centern under riksdagsspärren. Kristdemokraterna nu strax över. - Om jag skulle satsa några pengar så är ett av de två partierna inte med i riksdagen nästa gång. Jag tror att det blir KD.

Det säger Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet, i en kommentar till dagens GP/Sifo där Centern för första gången inte klarar spärren på fyra procent av väljarna för att komma in i riksdagen. Centern får 3,2 procent (-1,3).

Samtidigt har Kristdemokraterna gjort ett ryck uppåt och ligger återigen på rätt sida om spärren med 4,5 procent (+ 0,9).

- Vi har ju sett att det är Centern och Kristdemokraterna som hänger på gärdsgården, så opinionsläget är ju inte förvånande på det viset, säger Marie Demker.

- Men jag tycker att man ska akta sig för att dra för snabba slutsatser om att det är diskussionen om Centerns idéprogram som har gett upphov till den här väljarflykten. Det är sällan så enkelt, faktiskt.

- Det här handlar också mycket om hur väljarna bedömer partiets framtid, möjligheten för partiet att förverkliga sin politik på sikt. I den meningen kan det naturligtvis vara så att för enskilda individer så har idéprogrammet varit utlösande, men det här är snarare en fortsatt trend för Centerpartiet att inte lyckas behålla sina väljare.

- Det är ju inte så att om Centern haft ett partiprogram där det inte stått något om det mest spektakulära, såsom om månggifte och fri invandring, så hade man plötsligt legat på fem procent i en sådan här mätning, betonar Marie Demker.

I valet 1973 fick Centern 25 procent av väljarna. Därefter har det gått utför.

Kan Centerpartiet försvinna?

- Inte som parti, men som kraft i rikspolitiken. Det som är lite mystiskt är att partiet fortfarande är starka på lokal nivå. Det är klart att de på sikt också kan bli irrelevanta för kommunerna, men de lever just nu på sin lokala bas. Och det är också det som är problemet för Centern och Annie Lööf. Det är inte diskussionen om månggifte som är problemet, utan att samla partiet och i det här fallet insikten om att tyngden i partiet finns i kommuner och landsting.

- Om partiet har tänkt överleva tillräckligt länge för att förverkliga Stureplanscenterns idéer så får man nog ta större hänsyn till den faktiska maktbasen som ligger på kommunnivå, menar Marie Demker som tror att väljarnas ökade rörlighet mellan de stora röstmagneterna S och M, kommer att kosta C eller KD en plats i riksdagen vid valet 2014.

- Det är svårt för de borgerliga väljarna att välja vilket parti man ska rösta på, rösta ut. Om det bara är ett parti som ligger illa till kan man med taktikröster ta sig över spärren. Om jag skulle satsa några pengar så är ett av de två partierna inte med i riksdagen nästa gång. Jag tror det blir KD som inte klarar spärren.

- Centern har som sagt en stark lokal förankring och är ett väldigt rikt parti. Jag tror det är Europas rikaste parti. En sådan sak att kunna hålla igång partiapparaten, partiets infrastruktur, är inte oväsentlig, säger Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Mest läst