Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tvingas sänka taket på arenan

  Chansningen gick inte hem. Taket på den nybyggda inomhusarenan måste sänkas.

  GP har tidigare skrivit om bygget av multiarenan för bland annat friidrott och handboll i området Vallhamra i Partille. Bygget påbörjades trots grannars protester om att byggnadshöjden stred mot gällande detaljplan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen fick grannarna rätt och när den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, inte beviljade prövningstillstånd till kommunala fastighetsbolaget Partillebos överklagan står det nu klart att taket på den ännu inte invigda arenan måste sänkas.

  – Sverige är extremt reglerat med lagar och regler, men ibland hamnar man ändå i en gråzon. Vi anlitade experter som ansåg att vi gjorde rätt, så trots att vi nu måste sänka taket hittar jag ändå inget som vi hade kunnat göra annorlunda, säger Partillebos vd Pär Linder.

  Planen var att inviga nybygget 6 september, men nu skjuts det på framtiden. Pär Linder tippar att taksänkningen på cirka en meter kan ge en månads försening. Och han hoppas att arenan delvis kommer att kunna användas under tiden.

  Budgeten för den av Partilles politiker beställda arenan är satt till 60 miljoner kronor. Hur stora extrakostnader ombyggnationen för med sig är ännu inte klarlagt.

  – Jag har inte fått något pris från entreprenören än, men det kommer inte att handla om några stora summor, säger Linder som tillägger att en sänkning av taket var utlovad från början om resultatet gick emot Partillebo.

  För Sävedalens AIK innebär beskedet att hösten inleds med bekymmer.

  – Nu letar vi efter lokaler där våra ungdomar kan träna. Löparna klarar sig med att träna utomhus så framför allt drabbas de som utövar teknikgrenar, säger Olof Palm, aktiv i friidrottssektionens styrelse.

  Taksänkningen innebär också att stavhoppare på elitnivå inte kommer att kunna träna eller tävla i hallen.

  – Vi upplever en ökad tillströmning till friidrotten igen och med en färdig hall hade vi haft möjlighet att erbjuda fler barn och ungdomar träning. Det blir svårt innan arenan är klar, säger Olof Palm.

  Fakta: Vallhamra sportcenter

  2006 Företrädare för idrottsföreningarna lanserar idén om en multihall.

  2010 Högsta förvaltningsdomstolen underkänner kommunens sätt att kringgå detaljplaneprocessen.

  2012 En ny detaljplan för sporthallen vinner laga kraft.

  2013 Bygg- och miljönämnden beviljar Partillebo bygglov, men efter överklagan får grannar rätt hos länsstyrelsen och senare mark- och miljödomstolen. Ett nytt bygglov med lägre takhöjd lämnas in och godkänns av bygg- och miljönämnden.

  2014 Bygget påbörjas och slutförs utifrån det första bygglovet. Under tiden överklagar Partillebo till Mark- och miljööverdomstolen, men får inte prövningstillstånd. Tvingas därför sänka takhöjden.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.