Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Det strider mot all vett och sans att skicka ut sjuka människor i arbete utan att ha säkerställt att de är friska nog, skriver debattören.

Tvinga inte sjuka att jobba – satsa på individuell rehab

Sluta utförsäkra sjuka människor och tvinga dem inte att jobba, skriver Monica Armini, Solrosuppropet.

Moderaterna funderar över om den ständigt ökande gruppen psykiskt sjuka hör hemma i sjukförsäkringen över huvud taget. Det är bättre att den gruppen jobbar, menar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Solrosuppropet har i flera år fört en kamp för att stoppa utförsäkringarna, Fas 3 och för att skapa bättre rehabilitering. Om man fortfarande är så sjuk att man efter 2,5 år har läkarintyg godkända av Försäkringskassan (FK) är man definitivt inte frisk. Man lider inte av någon snabbt övergående sjukdom eller kris och man hör absolut inte hemma på arbetsmarknaden. Att skicka ut personer ur sjukförsäkringen och in i en arbetslivsintroduktion är cyniskt och leder i de allra flesta fall bara till att personen återförsäkras igen, annars hamnar man i arbetslöshet.

Svårt att leva på

Lägsta ersättningen för aktivitetsstöd är 223 kr om dagen, fem dagar i veckan. Skattepliktigt. Det är det svårt att leva på. Bedöms man som icke arbetsför av Arbetsförmedlingen men inte tillräckligt sjuk av FK faller man mellan stolarna och tvingas trots sjukdom in i Jobb- och utvecklingsgarantin.

Inom denna finns tre faser varav Fas 3 innebär att man får arbeta som gratis praktikant och bidra med 5 000 kr i månaden till anordnaren. Detta är inte bara att förnedra den arbetssökande, det är även ett enormt slöseri med skattepengar som sätter konkurrensen ur spel för seriösa företagare.

Strider mot all vett och sans

Ska vi verkligen behålla utförsäkringarna? Nej, självklart inte. Det strider mot all vett och sans att skicka ut sjuka människor i arbete utan att ha säkerställt att de är friska nog. I en interpellationsdebatt i riksdagen 17/5 framgick tydligt att Ulf Kristersson är nöjd med hur det fungerar i dag. Men det är ett stort bekymmer för den som tvingas söka ekonomiskt bistånd eller leva på släkt och vänner till följd av att de anses för sjuka för att jobba och för friska för att återförsäkras.

Nej, fram för en tidig individanpassad rehabilitering och sluta utförsäkra människor som är sjuka.

Monica Armini

Solrosuppropet

Bild - 2
Mest läst