Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle, TV4-Gruppen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

TV4 får skampris som årets förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett TV4:s Nyhetsmorgon till Årets förvillare 2014.

Bland annat har morgonprogrammet under året släppt igenom pseudovetenskapliga råd och påståenden om psykologi, psykiatri, medicin och veterinärmedicin, skriver Vetenskap och Folkbildning i motiveringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Medium, spöken och andar har avhandlats

Några exempel: Överdrivna påståenden om fördelarna med yoga, en drömterapeut som tolkade tittarnas drömmar, en örtterapeut berättade hur man skapar sitt eget örtapotek.

Vetenskap och Folkbildning skriver också att medium, spöken och andar har avhandlats vid flera tillfällen och att en djurkommunikatör har fått beskriva sin verksamhet utan att mötas av kritiska frågor. I ett annat reportage visades hur ångest och fobier skulle kunna botas enbart genom att man knackar på kroppen i visa mönster.

Känd underhållare gav psykologiska råd

Samtliga dessa fenomen saknar vetenskapligt stöd, skriver Vetenskap och Folkbildning, som tycker att det värsta är att olegitimerade personer får uttala sig om sociala och psykologiska tillstånd och ger ett exempel med ett inslag om social fobi som innehöll tips "formulerade av en känd underhållare".

Enligt Vetenskap och Folkbildning kan de tipsen till och med förvärra tillståndet för en stor grupp socialfobiska människor.

TV4 bemöter kritiken

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, bemöter kritiken i ett sms till DN.

- Nyhetsmorgon sänder drygt 60 000 minuter tv om året, reklam ej inräknad. Här kritiseras ungefär 57 minuter av dessa tusentals. Det är väl egentligen ett ganska gott betyg åt ett program med så mycket innehåll som spänner över många genrer. Sedan har jag stor tilltro till våra tittare. De förstår nog skillnaden på ett vetenskapligt inslag och ett där Dermont Clemenger sover i spökhus. Nyhetsmorgon är ett program som ska pendla mellan diskussion om regeringskris, lättsammare inslag och humor. Det förstår tittarna, skriver hon till DN.

Viralgranskaren Årets folkbildare

Föreningen utser också Årets folkbildare och det priset tilldelades Metros Viralgranskaren, som också nyligen vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

"Genom sitt arbete förhindrar Viralgranskaren att myter får fäste och utan att skriva någon på näsan ger de läsarna förståelse för att det är värt att tänka efter en extra gång innan man delar något vidare", skriver föreningen om priset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.