Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
rodd

TV: Har satt tre världsrekord på tre dagar

För fem månader tittade hon knappt på en roddmaskin. På måndagen satte Cecilia Velin sitt tredje världsrekord på lika många dagar. Nu siktar den tidigare kanotisten på OS i Tokyo 2020.

Där inte varje dag man bevittnar ett världsrekord på plats.

Men så var det på måndagen när Cecilia "Cissi" Velin inför en entusiastisk publik på Chalmers i Göteborg – med avgående SOK-ordföranden Stefan Lindeberg i spetsen – blev världens snabbaste kvinna på 500 meter i en roddmaskin.

Det tidigare rekordet hade hon själv sedan januari på 1.26.6.

I går putsade hon det med fem tiondelar.

– Härligt, det känns förstås extra roligt att slå till när försöket får lite uppmärksamhet, säger hon samtidigt som hon försöker få bukt med mjölksyran.

Det var tredje världsrekordet på tre dagar.

I lördags slog hon till med 3.06.2 på 1000 meter, en förbättring av det egna rekordet med två tiondelar.

I söndags satte hon sig i roddmaskinen för att köra 100 meter. Rekordet, prick 17 sekunder, hade amerikanskan Jennifer Gillette. Cissi Velin tog i med allt hon hade och klockades för – 15, 7 sekunder.

– På den korta sträckan är det förstås en putsning som jag är nöjd med, säger hon.

Helgens rekord noterades i Karlskorna där hon bor – och har nära till jobbet som brandman på försvarets flygflottilj F 17 utanför Ronneby.

– Där har jag möjlighet att träna på arbetstid, vilket inte är helt fel i en sport där det inte är särskilt mycket pengar, säger hon.

Tränar gör hon numera för Mölndals roddklubb och initiativet till att hon skulle utmana rekorden kom från tränaren David McGowen, tidigare tränare för Nederländernas landslag, som upptäckte hennes roddtalang.

– Först tyckte jag att han var lite knäpp, säger hon med ett skratt. Men sedan började jag ta till mig tankarna, insåg att det var en utmaning som triggade mig, säger hon.

Att ta tre världsrekord i roddmaskin är stort – än större blir det med tanke på att hon så sent som i höstas inte ens varit i närheten av tanken.

I många år var det istället som kanotist hon hade sina stora framgångar – hemma i Blekinge finns 95 (!) SM-medaljer från de åren. Karriärens topp – hittills är bäst att tillägga – är att hon kört fyra VM med drakbåt och har totalt nio brons- och silvermedaljer.

– Guldet missade jag med hundradel, säger hon och får något mörkt i ögonen.

I samma veva inser man att det finns mer att hämta – faktum är att hon hoppas kunna tävla internationellt redan nästa år med VM i Florida, USA, som den stora utmaningen.

– Det kan vara ett för tidigt mål, man jag måste ha utmaningar. Definitivt ställer jag in siktet på OS i Tokyo i Japan 2020, säger Cecilia Velin.

Den stora skillnaden mellan att paddla och ro?

– Rodden kräver mer styrka – framför allt i benen – och en stor portion uthållighet. Det passar mig bra, jag är stark och bra syreupptagningsförmåga, säger hon som förutom rodd kör cirka 20 timmar kondition och styrketräning i veckan.

Redan på tisdagen kan hon sätta nytt världsrekord vid ett försök i Mölndal.

Det handlar om att komma så långt som möjligt på en minut. Rekordet, 334 meter, har kanadensiskan Karen Lefsrud.

– Jag är i bra form, om än lite tung i kroppen efter de tre dagarna. Men det är bara att "kötta". Ska vi säga 350 meter?

Fakta: Cissi Velin

Ålder: 26.

Bor: I Karlskrona.

Jobbar som: Brandman.

Sport: Rodd.

Tävlar för: Mölndals Roddklubb.

Käkar: Fem, sex näringsriktigs mål om dagen.. Mycket protein, mycket kolhydrater.

Mål: OS i Tokyo 2020.

Mest läst