Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hanna Stjärne

TV-avgift i fokus för SVT:s nya vd

En omgjord tv-avgift och förbättrad digital närvaro. De två frågorna står i fokus när Upsala Nya Tidnings chefredaktör Hanna Stjärne blir ny vd för Sveriges Television. Hon efterträder Eva Hamilton som varit SVT-chef sedan 2006.

Hanna Stjärne kommer att tillträda sin nya tjänst inom ett halvår, och säger att hon är hedrad över att ha utsetts till vd för vad hon själv kallar "Sveriges viktigaste medieföretag".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är omtumlande, spännande och jag är naturligtvis väldigt glad över detta. SVT är i dag ett väldigt välskött företag, jag vill nu att vi ska fortsätta vara starka när det gäller bärande berättelser, och ha en bredd av genrer från underhållning till drama, säger Hanna Stjärne till TT.

Den välskötta biten syftar på Stjärnes företrädare Eva Hamilton, en person vars vision för företaget Stjärne håller nära sin egen.

-Eva kom inifrån företaget och kunde mycket om SVT från början. Min styrka ligger inte där, jag kommer att vara ny på SVT, men jag är inte ny som publicist, i public service eller som vd, säger hon till TT.

Hanna Stjärne kommer senast från tjänsten som vd och chefredaktör för Upsala Nya Tidning (UNT). Innan dess har hon arbetat länge inom public service - bland annat som programdirektör på Sveriges Radio och som chef för P1.

Digital utmaning

En av de stora utmaningarna hon nu ställs inför är att fånga upp den yngre generationen tittare, där en majoritet lämnat den traditionella tv-tablån till förmån för internet. Det är också där Hanna Stjärne planerar att möta dem:

-SVT Play är min absolut bästa vän, det är där jag själv tittar allra mest på tv. Det som händer nu är stora omvälvningar i hela mediesfären. SVT måste finnas med där och möta tittarna där de är, på alla sorters skärmar, säger hon.

Att vi nu ser tv på både tv-, dator- och mobilskärmar är också något som skapat problem för SVT:s finansiering. Den 13 juni beslutade högsta förvaltningsdomstolen att datorer med internetuppkoppling inte är att betrakta som tv-mottagare. Sedan dess har över 45 000 svenskar sagt upp sitt tv-innehav, och SVT har tvingats betala tillbaka 58 miljoner kronor i felaktiga licensavgifter.

Hur public service ska finansieras är nu en av de viktigaste framtidsfrågorna för Stjärne.

-Det absolut viktigaste är att det finns en finansiering som är oberoende av politiska intressen - att man ska kunna ha fullständigt integritet inom public service. Sen är det viktigt att ha en finansiering som är långsiktig, och som även fungerar i det nya medielandskapet. Hittills har licensen fungerat bra, men det här är en av de första frågorna jag nu måste sätta mig in i, säger hon.

"Erfaren publicist"

SVT själva är nöjda med sin rekrytering, som kommer bara två dagar efter valet.

"Jag är mycket nöjd med att kunna presentera Hanna Stjärne som ny vd för SVT. Hon är en erfaren publicist med djup förankring i public service. Samtidigt har Hanna Stjärne, via sina år på UNT, skaffat sig värdefulla erfarenheter från övriga mediebranschen - något som kommer att vara till nytta för SVT i den förändring som mediebranschen förväntas genomgå de kommande åren", säger SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing i ett pressmeddelande.

1958-1968 Nils Erik Bæhrendtz

1968-1978 Håkan Unsgaard (TV1), Örjan Wallqvist (TV2)

1978-1981 Magnus Faxén

1981-1999 Sam Nilsson

2000-2001 Maria Curman (programdirektör Mikael Olsson 2000)

2001-2006 Christina Jutterström (programdirektör Leif Jakobsson 2001-2007)

2006-2014 Eva Hamilton

Fotnot: Tv-sidan ingick i Sveriges Radio till och med 1978. Sedan dess är chefen vd för Sveriges Television. Mellan 2000 och 2007 hade SVT även en programdirektör parallellt med vd:n.

Ålder: 45

Bakgrund: Journalist på Sveriges Radio där hon var reporter, utrikeskorrespondent i Norge, inrikeschef på Dagens Eko, chef för P1 och sedermera programdirektör för utbud 2007-2009. Vd och Chefredaktör Upsala Nya Tidning sedan 2011.

Favoritprogram på SVT: "Jills veranda", "Bron", "Melodifestivalen" och Barnkanalens utbud.

Mest läst