Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy385827.jpg

Tv-avgift även på surfplattan

Har du surfplatta eller dator? Då måste du betala tv-licens, även om du inte har någon tv, enligt Radiotjänst. Men tv-pejlarna kommer inte att jaga dig i första taget.

Från och med nästa månad kommer SVT att sända sina kanaler fritt på internet. Samtliga SVT:s kanaler kan då ses i sin helhet på datorer, surfplattor och i mobiltelefoner.

Det betyder att tv-avgiften kommer att tas ut även för datorer och surfplattor. Och den skyldigheten har funnits ända sedan förra hösten även om få har insett det.

Ingen jakt

– Det är inget nytt, det finns en lag sedan 2006 som säger att den som kan ta emot en hel tv-kanal via någon manick är skyldig att betala tv-avgift. Sedan TV 4 lade ut sina kanaler på webben, jag tror det var i höstas, så gäller den lagen, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

– Men i dag betalar 9 av 10 tv-avgift och 97 procent av svenska folket har redan tv. Så det kommer inte att drösa in en förfärlig massa krav till människor som aldrig varit i närheten av att betala tv-licens.

Men så länge det pågår en politisk diskussion om hur SVT ska finansieras i framtiden kommer Radiotjänst inte att särskilt aktivt jaga surfplatteägare som inte betalar tv-licens.

Inväntar regler

– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Rikab (Radiotjänst) valt att avstå från att fråga: Har du något annat än tv? Men rent formellt så är man betalningspliktig ända sedan det först fanns tv-kanaler på nätet. Det ändras inte av att SVT kommer att lägga ut sina kanaler i början av februari, säger Eva Hamilton, som också är styrelseordförande i Radiotjänst.

TT: Har Radiotjänst redan börjat kartlägga surfplatteägarna?

– Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras. De kommer inte att beivra dig i väntan på en ordentlig lösning på det här, säger Hamilton.

Dagens tv-avgift är på 2 076 kronor per år. Enligt Radiotjänst har avgiften varit oförändrad sedan 2009 och används för att finansiera de så kallade public service-bolagen: Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt, ska räknas som tv-mottagare. Radiotjänsts exempel är tv, digital-box, dator med tv-kort, video med kanalväljare och inspelningsbar dvd-spelare. Surfplattor och annan utrustning som saknar särskild tv-utrustning nämns inte.

Enligt radiolagen är medborgarna skyldiga att betala tv-avgiften till Radiotjänst om de äger tv. Och radiolagen definierar tv-mottagare som "sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål". (TT)

Mest läst