Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Polisens presstalesperson Jenny Widén och polismästaren i Storgöteborg Erik Nord.

Två unga killar anhållna efter attack på spårvagn

Två av fyra personer som omringade och stal Elena Medins mobil på en fullsatt spårvagn på fredagsmorgonen har anhållits. – Vi försöker fortfarande fastställa deras identitet, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

Strax efter den dramatiska stölden kunde polisen gripa en av gärningsmännen, tack vare ingripande från medpassagerare som höll kvar honom på plats. Av offret beskrevs han som aggressiv och hotfull.

Gärningsman nummer två greps senare av polisen, som på lördagen berättade att båda misstänkta anhållits efter förhör. Till en början fanns misstankar om att det var ett rån, men har nu har ärendet omrubricerats till grov stöld.

För att brotte ska rubriceras som rån ska det ingå våld eller hot om våld i samband med händelsen.

– Vi misstänker att det rör sig om ensamkommande barn. Det pågår en utredning där vi jobbar med att fastställa deras identiteter. Det kan handla om att kolla på fingeravtryck, signalement och om de har varit i kontakt med polisen tidigare. Det finns en del olika uppgifter som vi håller på att kontrollera för att se om det de säger stämmer.

Det är avgörande för polisens fortsatta arbete med fallet att de misstänkta gärningsmännens ålder går att fastställa.

– Vi vet att det rör sig om två unga killar men det finns olika uppgifter om deras ålder. Om de är yngre än 15 år ska de lämnas över till socialtjänsten. Om de är äldre stannar ärendet hos oss. Därför är det viktigt att veta hur gamla de är, säger hon.

GP har tidigare berättat om ensamkommande pojkar i Göteborg, som lever på gatan och begår brott för att försörja sig. Då berättade polisen bland annat om problemen de har med att lagföra personer som saknar ID-handlingar. Vid kontroller uppger de sig vara under 15 år och kan då inte straffas i händelse av brott.

– En del av de här personerna sysslar med någon typ av kringresande kriminalitet. På det individuella planet är detta förstås en oerhörd tragik. Det rör sig ju om unga människor som levt på gatan under lång tid, som lämnats vind för våg. Ofta dras de dessutom med ett missbruk, sa Erik Nord, polismästare i Storgöteborg till GP.

Under förra året har 291 ensamkommande gatubarn avvikit från olika boenden, enligt Migrationsverkets statistik. Andra flyttar runt mellan olika stortstäder i Europa. Som GP skrev om tidigare i år har politiker nu gett social resursförvaltning i uppdrag att kartlägga de här grupperna.

Kartläggningen väntas bli klar i mitten av februari.

En av polisens spanare i city sedan många år konstaterar att det visserligen den senaste tiden har inträffat flera personrån men inte i den omfattningen att han skulle kalla det en våg.

- Nej, enligt min bedömning handlar det inte om så många och ibland rubriceras händelserna som rån när det i själva verket handlar om stöld, säger han.

Som GP tidigare berättat om bedömer Göteborgspolisen att ensamkommande pojkar från Nordafrika som lever på gatan och begår brott som ett växande problem. En bild som bekräftas av spanaren som samtidigt berättar att den här gruppen sällan begår brott under vapenhot.

- Men situationen kan ändå upplevas som hotfull då det kan uppstå bråk när personen som blivit bestulen försöker ta tillbaka sin plånbok eller mobil, säger spanaren.

Rån där vapen eller andra tillhyggen används begås av ofta av unga män i kategorin 16-25 år med missbruksproblematik, utan jobb eller med hög frånvaro i skolan.

Hur rädd ska man vara för är att röra sig på gatorna i Göteborg?

- Om man tittar på hur många människor som är ute en lördagsnatt och jämför det med hur många personrån som hamnar i kategorin: "vanlig person som inte är helt utslagen av alkohol eller droger och blir hotad med kniv " så är det en försvinnande liten del som råkar ut för brott. Jag tycker inte man ska vara rädd alls, men man ska ha omdöme.

Mest läst