Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
ÖB Sverker Göranson och arméinspektör Berndt Grundvik vid söndagens presskonferens om dödsskjutningen.

Två svenskar dödade i Afghanistan

Två svenska officerare och en lokalanställd tolk dödades i Afghanistan när deras fotpatrull besköts i ett oroligt område på söndagen. Ytterligare en svensk soldat skottskadades och vårdas på sjukhus.

– Det är en tung dag. Mina tankar går till de anhöriga, till familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sin älskade och kamrater som har förlorat sina kolleger, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Fotpatrullen besköts med handeldvapen klockan 11.03 svensk tid. I attacken dödades den 31-årige löjtnanten Gunnar Andersson från Stockholm och den 28-årige kaptenen Johan Palmlöv från Sundbyberg. Den skadade, en 21-årig soldat som också är från Stockholmsområdet, sköts i foten och vårdas på sjukhus. Även en lokalanställd tolk dödades.

Stämningen i förbandet beskrevs som samlad. Fokus ligger på att vidta "korrekta åtgärder”, säger arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik. Förberedelser pågick också för att ta hem de döda. En undersökning har tillsatts för att utreda söndagens attack.

Oroligt område

Den inträffade 35 kilometer väster om svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I samma område gjorde svenska och finska soldater ett tillslag i veckan med fyra gripna beslag av narkotika och sprängämnen. I området dödades även en lokalanställd tolk i november och fem svenskar skadades.

TT: Är det lämpligt med fotpatruller i ett sådant område?

– Det är chefen på plats som avgör vilka uppgifter som ska lösas och hur de ska lösas, svarar Grundevik.

Han hänvisar till att utredningen får visa hur allt gått till.

Vid attacken i november tog det hela två timmar innan amerikanska helikoptrar hämtade de skadade.

TT: Hur lång tid tog det nu?

– Jag har inte de detaljerna just nu, svarar Grundevik.

”Det var talibanerna”

Grundevik uppger dock att en fältambulans fanns med patrullen.

– Samtliga fick mycket snabbt vård.

Attacken skedde när svenskarna befann sig i en by, uppger afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif.

– Det var talibanerna, inte kriminella, som låg bakom attacken. Kriminella skulle inte våga attackera en Isafpatrull, säger Najafizada.

– Säkerhetstjänsten har påbörjat en utredning. De ska ta reda på vilka personer som låg bakom attacken, och ta itu med dem, säger han.

Enayat ringde på TT:s begäran upp en släkting i säkerhetstjänsten NDS, som lämnade uppgifterna.

Försvarsmakten hävdar dock att man ännu inte vet vilka motståndarna är.

Försvarsministern bestört

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) säger att det var med stor sorg och bestörtning som han tog emot beskedet om att svensk personal dödats och skadats och att dessutom en afghansk medarbetare dödats.

– Tankarna går till dem som har drabbats och deras anhöriga. Mina tankar går också till deras kamrater i Mazar-i-Sharif. Jag vill understryka hur viktigt det är att vi står bakom det svenska förbandet i sådana här utsatta tider, säger Tolgfors.

Han pekar på att informationen kring det inträffade fortfarande är mycket knapphändig.

Brett stöd

Försvarsministern vill inte uttala sig om att svenska insatsen i Afghanistan ifrågasätts. Men han säger att den har brett stöd:

– Det är sex partier i riksdagen som står bakom insatsen på den nivån som den ligger på. Jag tror också att den debatt som vi haft det senaste halvåret har bidragit till att förklara insatsen för svenska folket.

Vänsterpartiet är enda parti som motsatt sig insatsen. Partiledaren Lars Ohly säger att söndagens dödsfall är oerhört tragiska. Men han tänker inte ta dem som intäkt för partiets krav att lämna Afghanistan.

– Däremot menar jag att säkerhetsproblemen i Afghanistan blivit värre och att den militära insatsen inte har förmått att lösa dem.

Afghankarta

Sammanlagt har nu fyra personer i den svenska Afghanistanstyrkan dödats. Två svenska soldater stupade också i november 2005 då en kolonn utsattes ett sprängattentat i närheten av Mazar-i-Sharif.
Under de senaste månaderna har svenska soldater varit inblandade i flera strider och utsatts för en mängd attentat:
Den 6 februari i år blev det känt att svenska soldater deltagit i en operation i norra Afghanistan under flera dagar och där attackerats med vägbomber och varit inblandade i eldstrid.
Den 18 januari i år var svenska soldater inblandade i en eldstrid i Qush Tappeh-området i norra Afghanistan. Inga svenskar skadades.
Den 13 december 2009 utsattes svenska och finländska soldater för beskjutning under patrullering 15 mil sydväst om Mazar-i-Sharif. Ingen skadades.
Den 11 november 2009 exploderade en hemmagjord bomb. En afghansk tolk dödas och fem svenskar skadas, varav två allvarligt.
Den 29 oktober 2009 beskjuts svenska och finländska soldater och får eldunderstöd från stridsflyg.
Den 13 och 14 oktober 2009 hamnar svenska soldater i eldstrid.
Den 10 oktober 2009 utförs två attacker mot svenskar. En soldat får en ögonskada.
Den 8 oktober 2009 skadas två svenskar i en eldstrid, varav en allvarligt. Tre motståndare dödas.
Den 28 september 2009 beskjuts svenska soldater.

Mest läst