Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Fröhuset i Trädgårdsföreningen ska förvandlas till Alfons-huset.

Två miljoner räddar Alfons-huset

Nu är Alfons Åbergs Kulturhus räddat - tack vare ytterligare två skattemiljoner. Men beslutet väcker kritik.

Marina Johansson (S), ledamot av kommunstyrelsen och stiftelsen för Alfons Åberg-huset, lämnade beskedet på måndagen:

- Vid ett möte med stiftelsens styrelse meddelade jag att vi i den röd gröna majoriteten kommer att satsa två miljoner kronor i den kompletterande budgeten för att vi vill ha Alfons-huset på plats. Vi tror att det blir jättebra för göteborgarna och barnen i Göteborg. Vi går in med pengarna för att säkra öppnandet.

Invigningen i Trädgårdsföreningen kommer att bli i slutet av oktober.

- Ekonomin har varit lite osäker. Därför känns det riktigt positivt att det har kommit så här långt. Planeringen för invigningen ska nu sättas igång, säger Marina Johansson.

Hur mycket satsar kommunen på Alfons-huset?

- Vi har fattat beslut om att ge ett driftbidrag på 1,5 miljoner kronor i fem år för att kunna bedriva pedagogisk verksamhet i huset. Sedan är det ett startkapital till stiftelsen på 20 000 kronor och de två miljonerna. Själva lokalen renoveras nu, men det blir ingen kostnad eftersom stiftelsen kommer att betala tillbaka genom en hyra.

Är det något som fortfarande kan äventyra satsningen eller är allt på plats nu?

- Vi gör bedömningen i styrelsen att det här känns riktigt tryggt och bra. Nu fokuserar vi fullt på en bra invigning och att marknadsföra kulturhuset.

Nyligen skrev kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) och Malin Persson, ordförande för Stiftelsen Alfons Åbergs Kulturhus, till storbyggmästaren Petter Stordalen (nya Posthotellet) och bjöd in honom att satsa pengar i projektet.

- Vi har fått respons och han tackar vänligt men bestämt nej. Det är inte aktuellt just nu. Men vi fortsätter ändå att jobba med sponsorfrågan hela tiden. Vi tror att vi kommer att behöva det. Vi söker också pengar genom fonder och olika bidrag, säger Marina Johansson.

Kommunalrådet Kristina Tharing (M) är dock kritisk i en kommentar till GP:

- Det här är precis vad vi befarat. Vi är inte emot Alfons-huset men att specialdesignade pengar går till ett specifikt kulturhus utan prövning och att andra har möjlighet att få del av pengarna.

Mest läst