Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Maria Abrahamsson, politiker, riksdagsledamot för Moderaterna.

"Två marxister som avskyr Reinfeldt"

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson kallar Schibbye och Persson marxister som avskyr regeringen.

"Två marxister som avskyr regeringen Reinfeldt är på väg hem", skriver moderaten och den tidigare journalisten Maria Abrahamsson i sin blogg. Andra allianspolitiker är kritiska till hennes syn på frisläppandet av Schibbye och Persson.

– Jag förstår inte vad den politiska hemvisten ska ha att göra med frisläppandet och att de varit fängslade i etiopiskt fängelse, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

Kerstin Lundgren påpekar att hon inte själv läst blogginlägget, men är kritisk.

– Det fria ordet fängslades och det är inte acceptabelt, oavsett politisk hemvist, säger hon.

Även Désirée Pethrus, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, är av åsikten att journalisternas politiska tillhörighet inte ska blandas in i deras fängslande och frisläppande.

– Det var flera riksdagsledamöter som tidigt uttalade sig så, men för mig spelar det ingen roll var de står politiskt. De är journalister och svenska medborgare. Vi har ansvar för svenska medborgare oavsett deras politiska åsikter.

– Frågan handlar om att de var på ett journalistiskt uppdrag och i detta en granskning av Lundin Oil. I mina ögon ska inget företag bryta mot mänskliga rättigheter.

Vad tycker du om att Maria Abrahamsson skriver detta i sin blogg?

– Hon har all rätt att gå ut med sina åsikter, men jag tycker det blir märkligt.

– Jag blir väldigt upprörd av hur man ser på deras frigivande. Jag har tittat en del på vad de skrivit och deras reportage. Artiklarna de skrivit är bra, men det är klart hade det varit en debatt hade vi säkert haft olika åsikter, men jag respekterar att de skriver om mänskliga rättigheter.

– Alla journalister, även hon, har politisk bakgrund. Jag tycker man skjuter lite över målet. Vi får det väldigt jobbigt om vi ska ta reda på alla journalisters politiska agenda.

Bild - 2
Kerstin Lundgren, politiker, riksdagsledamot för Centerpartiet. Désirée Pethrus Engström, politiker, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
Bild - 3
Mest läst