Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Två män skjutna till döds på Hisingen

Två unga män, den ene i gymnasieåldern, dödades i den våldsamma skottlossningen i Biskopsgården på onsdagskvällen. Ännu har ingen misstänkt kunnat gripas. Polisen vädjar nu om hjälp från lokalsamhället.

De två männen sköts med flera skott – vittnen talar om 15-20 höga smällar – nära bron över Sommarvädersgatan vid Väderilsgatan på Hisingen.

Männen är 17 och 28 år gamla. Deras anhöriga är underrättade.

Polisen vädjar nu om hjälp från allmänheten:

"Med anledning av att en ung man och en ung kille sköts till döds i går och att anhöriga förlorade en son, bror, kamrat, sambo och pappa vill vi vädja till allmänheten om hjälp för att lösa dubbelmordet. Vi vet att det befann sig personer i området som har information att lämna till oss. Vi vädjar till allmänheten att ta sitt samhällsansvar så att inte fler personer mister sina anhöriga på detta tragiska sätt", heter det i ett uttalande på polisens hemsida.

Brottet rubriceras som mord alternativt dråp.

- Båda de döda är kända av oss sedan tidigare, men inte i någon större omfattning, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalen.

Varför männen hamnade i ett kulregn vet polisen inte.

– Jag är alls inte övertygad om att det var de här båda man skulle skjuta, säger Alhbin till TT.

Den yngre, som fyllde 17 år så sent som i somras, är bosatt bara ett par hundra meter från brottsplatsen. Han har aldrig dömts för något annat än en olovlig körning.

Även 28-åringen är hemmahörande i närområdet. Han har däremot figurerat i flera brottsutredningar. Den allvarligaste gällde utpressning med skjutvapen och utmynnade 2007 i en fällande dom i tingsrätten. Senaste domen var hösten 2010.

Enligt kamrater hade han dock under senaste tiden ordnat upp sitt liv till det bättre.

Skjutningen under onsdagskvällen ägde inte rum i det dolda.

- Det är en öppen plats, gärningsmännen har verkligen exponerat sig. Vid sidan av den pågående tekniska undersökningen har vi genomfört vittnesförhör hela natten och dörrknackning pågår, vi har mycket att bearbeta, uppger presstalesmannen Björ Blixter.

Än så länge är inga gripanden gjorda.

- Det finns heller inga formella misstankar riktade åt något håll, säger Blixter.

Länskriminalens chef Sven Alhbin är mycket oroad över utvecklingen:

- Vi har haft fem så kallade gängmord under 2013. Vi ser ett klart samband. Men vi får ingen information från folk som har upplysningar att lämna. Tystnaden är påtaglig. Istället finns det dom som väljer vedergällning framför alternativet att kontakta polisen.

Rädslan att träda fram och vittna skapar grogrunden för denna typ av brutala våldsbrott:

- Nu måste vi alla sätta fokus på att rädda liv. Att en 17-årig pojke mördas på detta vis är ju fruktansvärt, helt förödande. Han fick betala med sitt liv i en helt meningslös uppgörelse, betonar Sven Alhbin.

Hur får ni stopp på utvecklingen?

- Det krävs att starka krafter i lokalsamhället, i detta fall Biskopsgården, går samman och säger att "nu räcker det", betonar Alhbin.

Polisen har inga spår efter de skyldiga, utan jobbar vidare med så kallad inre spaning.

- Vi går igenom offrens umgängeskrets. När vi hittar motivet finner vi gärningsmännen, säger Björ Blixter.

Natten till tisdagen ägde en annan skottlossning rum i Norra Biskopsgården i området kring Väderilsgatan. Då hittades tomhylsor, men inga spår efter skadade eller skytt.

Finns det något samband?

- Troligtvis är det så. Men mer kan vi inte säga, svarar Sven Alhbin.

Polisen gjorde på onsdagskvällen stora avspärrningar i Norra Biskopsgården och letade på flera platser med alla tillgängliga patruller och med polishelikopter. Flera personer hämtades in till upplysningsvisa förhör.

Ännu under torsdagsförmiddagen arbetade polisen tekniker på plats, bland annat med metalldetektorer. Det rapporterar GP:s reporter Per Sydvik.

- Gångbron över Sommarvädersgatan är avspärrad. Detsamma gäller ett område utmed Väderilsgatans spårvagnshållplats. Vid avspärrningar står många ungdomar och tittar. Skulle tro att det rör sig om elever från den närliggande Sjumilaskolan, berättar Per Sydvik för gp.se.

Många har hört av sig till GP och vittnat om den kraftiga skottlossningen, med ett stort antal skott.

Tarik hade varit och hälsat på sina föräldrar när han kom ut strax före klockan 22 på kvällen och hörde hur det small.

- Först trodde jag att det kom från en pistol, men när det var så många smällar tänkte jag instinktivt på att det kanske var ett automatvapen. Det måste ha varit mellan tio och tjugo smällar, uppskattar han.

Mest läst