Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Två män åtalas för Tynneredsupplopp

Två bröder åtalades under fredagen för att ha bränt upp en bil under upploppen i Tynnered natten mot 20 april.

Bröderna åtalas för grov skadegörelse, den äldre av dem dessutom för brott mot knivlagen och vapenbrott; han hade skarpa patroner på sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vittnesmål från privatpersoner och poliser knyter de båda bröderna, 18 och 20 år gamla, till en parkeringsplats på Smaragdgatan. Där krossade en grupp ungdomar rutan på en bil. Den rullades ut från en p-ruta, bensin hälldes in och bilen sattes i brand.

Den yngre brodern erkänner att han tänt eld på bilen. Men han hävdar att han gjort det för att ägaren till bilen, en 50-årig man, bett honom göra det för att få ut försäkringspengar.

Bilägaren är, enligt 18-åringen, en vän till familjen och han fick bilen uppeldad "som en tjänst".

- Jag ville inte ha något betalt för att elda bilen utan tyckte bara att det skulle vara roligt, säger 18-åringen i polisförhör, där han tillägger att han aldrig skulle ha gjort det om inte bilägaren bett honom.

Bilägaren säger i förhör att han aldrig bett någon elda hans bil:

- Jag är 50 år och jag skulle aldrig gå och prata med ungdomar om något sånt. Det stämmer inte, säger han.

Den äldre brodern erkänner att han hjälpt till att putta ut bilen från parkeringsrutan men nekar till själva skadegörelsen. 20-åringen har sett vilka som var med honom och puttade bilen, vem som krossade bilrutan och vem som hällde in bensinen och tände på. Men några namn vill han inte lämna till polisen.

De båda bröderna har ett tämligen omfattande brottsregister med rån, stöld, misshandel, narkotikabrott och skadegörelse. Den yngre av dem uppges ha använt droger sedan 15-årsåldern och uppvisat ett aggressivt beteende både mot sin familj och andra. Han har långa tider varit institutionsplacerad enligt Lagen om vård av unga. Själv säger 18-åringen att LVU-placeringen upphävts samma dag som bilbränderna, och därefter berusat sig med vodka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.