Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

gloggen

Två Dagars dunderglögg

På allmän begäran publicerar vi om Två Dagars fantastiska glöggrecept här på Mat&Dryck.
Några flaskor

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt-500g)
2,5 kilo socker


Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.

Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.
Min man är diabetiker. Kan man använda svagdricka light?

Nej, sockret behövs till jäsningen.

Det står bakjäst i receptet, ska det vara vanlig bakjäst då? Inte en för söta degar?

Nej, vanlig bakjäst.

Ska jag lägga i jästen i en hel klump?

För säkerhets skull bör du lösa upp den i lite svagdricka vid sidan om först.

Går det att använda ingefära i pulverform?

Nej.

Ska det vara malda nejlikor?

Nej, hela.

Ska det vara färsk eller torkad kanelstång? Jag hittar nämligen ingen färsk.

Torkad går utmärkt.

Nu har glöggen stått i en vecka och det verkar som om jäsningen har avtagit. Är detta normalt?

Ja, glöggen stormjäser under några dagar och lugnar ner sig sedan. Efter tre veckor ska den vara utjäst.

Ska jag röra om under tiden?

Nej, brygden ska stå i lugn och ro.

Jag hinner inte tappa upp glöggen förrän på lördag, och då har det gått nästan fyra veckor. Blir glöggen förstörd?
Nej, den kan stå ett par veckor extra.

Kan man göra dubbel sats?

Ja, bara du har ett tillräckligt stort kärl.

Kan jag sila glöggen i saftsil i stället för att tappa upp?

Nej, hävert ska användas, annars kommer bottensatsen med.

När jag har tappat upp glöggen finns bottensatsen kvar med alla ingredienser som ger drycken smak. Kan man använda detta till marinad eller liknande? Det känns synd att bara slänga det.

Resterna passar nog bäst på komposten.

Det ser ut som om glöggen är aningen grumlig. Vad har hänt?

Lite bottensats och fragment av ingredienserna har kommit med när du tappade upp glöggen. Det är inte farligt. Låt flaskorna stå upp så sjunker det ner mot botten på några dagar. Om du vill kan du tappa om då.

Hur vet jag att jäsningen har kommit igång?

Det bubblar upp mot gladpacken.

Jag tror inte att glöggen jäser. Vad har jag gjort för fel?

Du har inte följt receptet - förmodligen står glöggen för kallt. Alternativt har du hettat upp svagdrickan och dödat jästen. Rumstemperatur, alltså, från början till slut.

Fler frågor? Mejla dem i så fall till [email protected]
Mest läst