Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tusentals protesterade mot IS

Alla Helgons Dag var också en internationell protestdag till stöd för motståndskampen i Kobanê. I Göteborg marscherade ett demonstrationståg från Götaplatsen till Brunnsparken. Där väntade tal och flera artistuppträdanden.

I Sverige hölls demonstrationer i ett tiotal städer på lördagen, bland annat i Göteborg, Stockholm, Malmö och Karlstad, mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) som försöker att ta över staden Kobanê i Syrien. Men kurderna i området kämpar emot och har fått hjälp av USA.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Befolkningen har fått både vapen och ammunition. Amerikanerna har också släppt ned mediciner och annat till dem som har skadats i striderna.

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, hade tagit initiativ till demonstrationen men skulle själv tala i Malmö. Han berättade att tiotalet kurdiska organisationer och föreningar deltog i arrangemanget. Ali Agiri, ordförande i Kurdiska demokratiska föreningen, beskrev läget så här:

- För kurderna handlar det om att få frihet eller dö. Därför är det oerhört viktigt att vi visar solidaritet.

Demonstranterna samlades vid Götaplatsen klockan 14. Efter 40 minuter styrde ett flera hundra meter långt tåg mot Brunnsparken och ropade bland annat "Kobanê, Kobanê, solidaritet" och "Krossa ISIS" på vägen dit. Sedan hölls flera tal och artistuppträdanden. Enligt polisen genomfördes allt utan problem. Polisen uppskattade att cirka 2 000 deltog i tåget.

Funktionären Sella Mahmoud förvarnande om det blir fler protester framöver:

- Vi ger oss inte förrän ISIS är krossat, även om det tar tid.

- Där kommer fler tal att hållas. Vi har också artister som kommer att uppträda. Allt kommer att pågå i cirka två timmar, säger Kristofer Lundberg.

Mest läst