Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sx2909ab.jpg

Tusentals flyr Libyen

Migrationsminister Tobias Billström (M) anser att larmen om flyktingströmmar från Libyen och Nordafrika är överdrivna.

Över 30 000 egyptier och tunisier har flytt Libyen sedan i måndags, uppger FN:s organ för migration IOM, enligt AFP.

IOM uppges stå redo vid gränserna för att hjälpa ytterligare tiotusentals som väntas lämna landet.

Samtidigt träffades EU:s migrationsministrar i Bryssel i dag för att diskutera hur unionen ska förbereda sig inför flyktingströmmarna.

Italien och Malta trycker på hårt för att de andra länderna ska hjälpa dem.

Men Sveriges migrationsminister Tobias Billström (M) ogillar den alarmistiska tonen.

-Jag tycker att vi ska ta det väldigt lugnt. Vi har faktiskt inte sett några vågor över Medelhavet än, säger han på väg in till mötet.

Italienska ministrar har talat om att de drabbas av flyktingströmmar av "bibliska proportioner". Men Tobias Billström jämför de drygt 5 000 nordafrikaner som har kommit till den italienska ön Lampedusa med att Sverige tog emot 32 000 asylsökande i fjol. Då har Italien en befolkning på 58 miljoner och Sverige nio miljoner.

Italien och Malta kommer att be om stöd på dagens möte, men de kan inte räkna med hjälp från Sverige, annat än för akutinsatser, som att på plats hjälpa människor i sjönöd och liknande.

Att nu börja "flytta om" flyktingar för att avlasta Medelhavsländerna tycker inte Billström är aktuellt.

-Det är fullständigt uteslutet som jag ser det. Naturligtvis klarar Italien av 5 000 personer, säger Billström. -Jag har hört många medlemsstater de senaste dagarna, som gett uttryck för samma åsikter som Sverige. Vi är inte ensamma om att tycka att man borde ha en mer balanserad approach.

Medelhavsländer som möttes i Rom i går har föreslagit en solidaritetsfond. Inte heller det får stöd av Tobias Billström.

-Jag har överhuvudtaget ingen aning om vad man menar med det. Det finns redan i dag olika fonder. Dessutom är inte Italien något fattigt land, inte Malta heller för den delen, säger han.

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik gör en annan bedömning än Tobias Billström:

-I Libyen finns en stort okänt antal flyktingar, många av dem somalier. Vissa säger några hundra tusen, andra säger en miljon eller två miljoner, som väntar på att ta sig till Europa. Och vad Berlusconi och Gaddafi har kommit överens om är ganska okänt.

Enligt honom finns den enda mekanismen för fördelning av flyktingar mellan länderna i Dublinförordningen, inte i EU:s så kallade massflyktsdirektiv.

-Det som sker i Libyen kommer att påverka hela Europa, när folk ger sig av i båtar. Inte bara i de sydeuropeiska länderna utan vi ser att både Sverige och Norge tar emot mest flyktingar, säger Mikael Ribbenvik till TT.

Mest läst