Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tusentals fick mördarens manifest

  Drygt en timme innan Norge skakades av fredagens fruktansvärda dåd nådde ett omfångsrikt mejl från Anders Behring Breivik tusentals mottagare. I ett drygt 1 500 sidor långt "kompendium" till vad han uppfattar som likasinnade kallar han sig Andrew Berwick, "befälhavare för Tempelriddarna och en av ledarna för Nationella och pan-europeiska patriotiska motståndsrörelsen".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I dagboksform beskriver han sina politiska motiv och förberedelserna inför terrordåden.

  Bland dem som strax före dåden fick dokumentet finns minst en svensk.

  Bland mottagarna finns medlemmar av finska Sannfinnländarna. Sverigedemokraterna (SD) dementerar att deras medlemmar ska finnas bland mottagarna.

  -Vi känner inte till att någon i partiet skulle ha fått det här skickat till sig, säger Martin Kinnunen, pressekreterare.

  Samtidigt uppger den före detta SD-politikern Isak Nygren på sin blogg att han fått mejlet och publicerar vad han skriver är utdrag.

  Både SD och Nygren tar avstånd från Behring Breiviks handlingar.

  Enligt utdragen riktar sig Behring Breivik till "västeuropeiska patrioter" för att be dem om hjälp med att sprida sina idéer om hur "kulturell marxism", "politisk korrekthet" och "islamiseringen av Västeuropa" ska stoppas.

  Dokumentet hämtar passager från många källor, vissa kända, men drygt hälften säger sig Behring Breivik ha skrivit själv. Pål Foss, norsk expert på politisk filosofi, säger till norska Dagbladet att arbetet är ett klipp-och-klistra-jobb.

  På Säpo vill man inte kommentera Anders Behring Breiviks manifest och de delar som handlar om svenska politiker och svenska terrormål. Anledningen är att det råder utredningssekretess i Norge samt att man behöver mer tid för att analysera manifestet, som är på 1 500 sidor.