Tusentals bloggare på konferensen

ANNONS
|

Maria Svane från Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum (GMV) har mutat in en plats nästan mitt i det stora konferenscentret. Här har hon sin bärbara dator och härifrån skickar hon nyheter till den blogg som alla kan läsa på Göteborgs universitets hemsida.

Några meter från hennes plats passerar mängder av folk till och från möten. Somliga har bråttom, andra ser ut att ta det lugnt.

Somliga tillhör den grupp på ett 50-tal forskare från Chalmers och Göteborgs universitet som är på plats for att delta i olika evenemang.

– Det här är stort. Det är enormt fascinerande att se alla människor från så många olika kulturer, säger Maria Svane.

ANNONS

Syftet med bloggen är att få ut så mycket information som möjligt om mötet, berättar hon. Det är ett jättejobb om man vill täcka allt. Hundratals seminarier och möten pågår varje dag vid sidan av de egentliga förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal.

Maria Svane har besökt ett seminarium som arrangerades av FN:s klimatpanel IPCC. Hon är atmosfärskemist i grunden och extra nyfiken på hur IPCC ska arbeta den kommande tiden. En ny omfattande rapport – den femte i ordningen – ska färdigställas inom några år.

Forskarna från Göteborg är i första hand åhörare på seminarierna. Men några ska själva framträda och redovisa sin forskning.

Häromdagen berättade ekonomen Åsa Löfqvist från Handelshögskolan om en undersökning som gjorts om människors beredskap att betala för att undvika klimatförändringar.

Slutsatsen är att sju av tio svenskar och amerikaner är villiga att betala. Naturligtvis kom det med i forskarbloggen.

"Varför är det då viktigt att studera betalningsviljan, alltså vad människor i olika länder är villiga att själva betala för att minska globala koldioxidutsläpp?", skriver Åsa på sin blogg.

Hon ger själv svaret:

"Jo, det som gör det möjligt för politiker att ta politiska beslut såsom bindande åtaganden, är hur medborgare i olika länder ställer sig till dessa beslut."

ANNONS

En annan flitig bloggande forskare från Göteborg är växtekologen Ulf Molau, expert på klimatförändringar i Arktis och medlem av FN:s klimatpanel IPCC.

Här i Köpenhamn specialbevakar Molau frågor som rör REDD, den engelska förkortningen för den mekanism som är tänkt att förhindra att tropiska skogar skövlas.

Göteborgarna är inte ensamma om att lägga ut information. Det skrivs i parti och minut från klimatmötet till hemsidor runt om i världen. Eller så skickas informationen i telefon på alla de sätt som modern teknik erbjuder.

Förutom bloggande forskare finns här bloggande miljöaktivister och bloggande observatörer från industrin. Och naturligtvis regeringar och regeringsorgan.

Det svenska EU-ordförandeskapet har sin speciella hemsida, som förmedlar nyheter från mötet. Informationen är naturligtvis politiskt korrekt för att gynna bilden av det svenska ordförandeskapet.

Till allt detta kommer de traditionella medierna – som också erbjuder sekundsnabb information från mötet på sina webbsajter.

Över 5000 journalister har ansökt om att bli ackrediterade. Så många får inte plats och därför har arrangörerna tvingats sätta en gräns på 3500.

Samma sak gäller antalet observatörer, den grupp Göteborgsforskarna tillhör. Även här har arrangörerna tvingats sätta stopp.

Totalt har inte mindre än 39000 personer ansökt om tillträde till Bella center – som klarar att husera högst 15000.

ANNONS

Ålder: 52.

Bor: Varberg. Pendlar med tåg till Göteborg varje dag.

Familj: Man och tre (nästan) utflugna vuxna barn.

Bakgrund: Filosofie doktor. Atmosfärskemist och numera verksam vid Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Aktuell: Sköter Göteborgs forskarblogg på klimatmötet.

ANNONS