Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
För Hanna Dahlström och Viktor Skogsberg är det självklart att visa att de tar ställning mot rasism och fascism.

Tusen tågade mot fascism

Inga fler kristallnätter, aldrig mer Utöya. 1 000 personer deltog i kvällens demonstration på Gustaf Adolfs torg.

Den 9 november 1938 inträffade den så kallade Kristallnatten i Tyskland. Då brändes ett par hundra synagogor, 7 500 judiskägda butiker slogs sönder och mellan 20 000 och 30 000 judar arresterades.

I kväll gick 1 000 personer i ett fackeltåg från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg till minne av Kristallnatten och för att ta ställning mot rasism och fascism.

"Fler borde ta ställning"

Viktor Skogsberg och Hanna Dahlström har bägge varit med på flera Kristallnattsdemonstrationer och för dem är det självklart att delta.

– Budskapet är väldigt tydligt. Fler borde ta ställning, säger Viktor, och tittar bakåt i fackeltåget. Han uppskattar att det varit ungefär lika många demonstranter med varje år.

Är det särskilt viktigt att vara med i år med tanke på Utöya?

– Det borde vara lika viktigt varje år, säger han.

– Det är högerextrema strömningar överallt i Europa, det är hetsjakt mot romer och flyktingpolitiken är för jävlig. Jag undrar vart det bär hän och jag tycker det är obehagligt. Det är anledningen till att jag går med här, säger Hanna Dahlström.

Borde vara klokare

Kvällens fackeltåg gick under parollen inga fler kristallnätter, aldrig mer Utöya. Olle Katz från 9 novemberkommittén berättade om Kristallnatten 1938 och undrade om inte vi borde vara klokare i dag.

– Nya murar byggs och gränser stängs, men vi ska bekämpa främlingsfientligheten, svarade han själv på sin fråga.

Bild - 1
Runt tusen personer deltog i onsdagskvällens demonstration. Fackeltåget gick från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. Sven Wollter var en av deltagarna i demonstrationen.
Bild - 3
Bild - 4
Mest läst