Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
maj

Tusen k-märkta i rödaste laget

Fyrtioårsjubilerande Röd Front bjöd inte oväntat på Göteborgs rödaste första majtåg. - Nato ut ur Göteborg! röt Kommunistiska partiets ordförande Anders Carlsson från scenen på Kungstorget.
Man kan tycka vad man vill om politiken. Men vad vore en första maj i Göteborg utan ett riktigt illrött tåg. Röd Front slog vakt om traditionen och i år var det dessutom fyrtioårsjubileum.
Bakom Röd Front står r-arna eller Kommunistiska Partiet som de numera heter. Men att föregångarna hetat Kpml(r) och till och med Kfml(r) kunde man läsa sig till på några av de stiliga röda banderoller som bars.
Sådana människomassor som på det röda 70-talet lyckades inte röd frontarna mobilisera. Men dryga tusentalet deltog i demonstrationen, enligt arrangörens uppskattning.
- Jag är här därför att jag är kommunist, sade Miriam Lopez, en av chilenarna som deltog.
Palestinier, irakier och iranier och andra flyktinggrupper gick också med i tåget. Partiledaren Anders Carlssons tal formade sig till en attack på det USA-ledda kriget mot terrorismen.
Liberala partiet delade ut flygblad
Besöket från 43 Nato-fartyg i Göteborg den 10-13 maj stämplades som "en skam för Sverige" och Carlsson krävde att regeringen stoppar besöket.
Det nya arbetarpartiet moderaterna såg man inte särskilt mycket av i Göteborg denna soliga och aningen kyliga första maj.
Den som ville ha ett blått alternativ till de röda fanorna kunde prata med Liberala partiets företrädare på Kungsportsplatsen. Inte Folkpartiet alltså utan nystartade Liberala partiet som delade ut flygblad med slagord som "Kollektivavtal centraliserar makten" och "Avskaffa skatteslaveriet"
- Vi är för arbete och arbetare, försäkrade partiledaren Andreas Agorander som ser ut att vara i 20-årsåldern, liksom sina partikamrater.
Ett politiskt möte med en handfull ungdomar som knappast lär växa till någon massrörelse. Fast säker kan man aldrig vara...
Så sent som på 80-talet bestod syndikalisternas möten i Bältespännarparken av några veteraner från spanska inbördeskriget och en huttrande spillra frihetliga socialister. På senare år har syndikalisternas förstamajtåg samlat allt fler och blivit den största demonstrationen vid sidan om riksdagspartiernas manifestationer. Rekordet slogs i fjol med 2 000 deltagare.
I år kom 1 500 personer, enligt arrangörens egna beräkningar.
- Nu känner folk sig passiviserade av att borgarna kom till makten, säger demonstranten Janna Nelson.
Mer filosofiska slagord
"Vi vägrar arbeta för svältlöner", löd huvudparollen. Gamla hederliga "Löneslaveri, tvi tvi tvi!", tycks numera skrotad. Bland årets mera filosofiska slagord märktes: "Ett parti, ett parti! Alla partier är samma parti!"
Jesper Johansson, ordförande för syndikalisterna i Göteborg gick till attack mot försämringen av a-kassan i sitt tal.
Trubaduren Maud Lindström sjöng om hur det är att vara utanför normen.
Men den som varken är piercad, tatuerad, har punkfrisyr eller flätor känner sig förmodligen svårt avvikande på en syndikalistdemonstration.
Vilken frisyr eller tatuering medlemmarna i sekten Kokos har gick inte att ta reda på eftersom de all gick klädda i vita dräkter och masker. Målsättningen är att befria folk från "kapitalistiska begärsstrukturer" som homosexualitet, heterosexualitet och en lång rad andra lustar som en av sektmedlemmarna redogjorde för bakom sin vita mask. Allt medan sektmedlemmarna sprätte kokosflingor omkring sig.
Första maj-firandet förnyas.
Mest läst