Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Turneringsseger för damkronorna

Det nya offensiva Sverige är just nu bäst i Europa. På söndagen körde man över Finland och vann fyrnationsturneringen på Tjörn. – Vi vill vara offensiva både på isen och i tanken, säger tränaren Niclas Högberg.

Sverige övertygade från första skridskoskäret i Rönnängs ishall. Finalsiffrorna skrevs till 4-0 och man gick obesegrade genom turneringen efter tidigare vinster mot Ryssland och Tyskland. De 348 i publiken fick se svenskorna vara tyngre i varje närkamp och de kvicka finskorna fick ingen utdelning för sin kontringshockey.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var riktigt skönt med seger i dag. Det brukar vara tajtare mot Finland, säger matchens spelare Erika Holst som även utsågs till turneringens bästa forward.

Sveriges förstafemma, med Holst i spetsen, dominerade och tre av målen föll från deras klubbor. Även den unga tredjefemman, med tre tjejer födda 1992, imponerade med sin respektlöshet. De naglade sig fast i finskornas zon och injicerade energi i matchen varje gång de var på isen.

Laget har ändrat spelstil sedan Niclas Högberg kom in i höstas och nu ska det finnas en tydlig linje över alla de svenska ishockeylandslagen. Det tidigare mer defensiva 1-3-1-spelet har bytts ut mot frejdig och skridskobetonad hockey.

– Det är en uttalad filosofi över hela landslagslinjen. Vi snackar mycket med varandra och vill vara tydligt offensiva, säger Niclas Högberg.

– Tidigare har vi fått en hel del stryk mot Finland men nu har vi vunnit de två senaste turneringarna och det tyder på att vårt nya spel fungerar.

Nästa gång svenskorna stöter på Finland är i april på VM i Schweiz. Där betyder bäst i Europa en medalj runt halsen.

Sverige - Finland 4-0 (0-0,2-0,2-0)

Skott: 34-25 (16-11,5-4,13-10)

Sverige: Erika Grahm 2, Erika Holst, Lina Wester

Mest läst