Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Turkiet och Israel i hemligt möte

Högt uppsatta representanter för Israel och Turkiet har mötts för första gången efter den diplomatiska kris som utlöstes av konvojen Ship to Gazas försök att bryta blockaden av Gaza - och den dödliga militärräd som Israel genomförde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En israelisk talesperson uppger på torsdagen att mötet mellan Israels handelsminister Benjamin Ben Eliezer och Turkiets utrikesminister Ahmed Davutoglu genomfördes efter en israelisk begäran. Även Turkiet har bekräftat det hemliga mötet som genomfördes i Bryssel, Belgien.

De två politikerna är tidigare kända för att ha goda relationer med varandra.

Mötet var det första på hög nivå efter det att åtta turkar och en amerikansk medborgare av turkisk härkomst dödades vid militärräden mot konvojen av skepp som seglade mot Gaza i maj.

-Vi hade sänt över ett brev till Israel där vi förklarade vad vi förväntade oss av mötet. Dessa förväntningar upprepades vid mötet, sade en talesperson till AFP.

Men mötet kritiserades av Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som enligt BBC anklagar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu för att undergräva utrikesministerns auktoritet.