Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Tunn luft ska inte stoppa Frölunda i CHL

Bäst i Sverige – och snart bäst i Europa? Frölunda går för vinst i allt den här säsongen.

Luften suger i Davos. När du kliver av bussen efter dryga två timmars färd genom ett vidunderligt alplandskap får du verkligen kippa efter andan.

1 560 meter över havet nere i själva byn – nästan 3 000 om du tar kabinbanan till den högsta skidtoppen.

Backen Oliver Lauridsen har varit med på hög höjd förr.

”När jag spelade i USA besökte vi Denver i Colorado. Det fanns skyltar på väg in till stan. Mile High City, liksom. Den påminnelsen kändes när vi tränade första gången … du blev rejält andfådd.”

Inför semifinalen mot Dick Axelssons Davos hinner Frölunda med två pass i den höga höjden.

Genomtänkt, förstås. Ett sätt att hinna anpassa kroppen åtminstone lite grann till den syrefattiga atmosfären.

”Det behövs”, säger Lauridsen övertygat.

Det är en lång resa mot match. Buss från Frölundaborg, flyg från Landvetter till Berlin, ett annat stormguppigt plan vidare till Zürich … innan det slingras med buss som ett nyförälskat par upp längs alptopparna i Schweiz.

Jag förstår att Dick Axelsson trivs här – även om han är sugen på att testa ryska KHL härnäst.

Men tro inte att Frölundas coach Roger Rönnberg är sugen på att hetsa sin gamle spelare.

"Jag tänker inte säga något alls. Dick är som allra bäst när han är uppretad, så den tändvätskan tänker jag inte ge honom."

Spelarna softar på bussen, läser böcker och ser på serier. Henrik Tömmernes kollar Jack Bauer i 24, Tom Nilsson kör padda med Kevin Costners senaste idrottsfilm och Christoffer Persson läser ut En man som heter Ove av Fredrik Backman.

Jacob Larsson gör intervjuer på telefon med TT – och får förstås frågor om en viss Axelsson. Coachteamet går igenom fem mot tre-spel ... och målet är fortfarande enkelt:

Vinst i CHL.

Det är nära nu, "bara" Davos kvar till final – och Frölunda är helt ordinarie förutom Lukas Bengtssons sargade knä.

Förresten: Är jag ensam om att tro att det vänder för Champion Hockey League som turnering snart? Men publiken måste börja komma på matcherna även i Sverige – för annars tröttnar både sponsorer och tv-bolag antagligen.

Det är därför ”fighter” som den mellan Dick Axelsson och Robin Figren på sociala medier är så viktig. Den hetsar, den lockar – även om allt är lika verkligt och allvarligt som en match i wrestling,

Kan det göra att det kommer 5 000 i returen i Göteborg på tisdag, kanske?

TILL SIST: Jag är övertygad att det kommer bli riktigt underhållande hockey från Vaillant Arena. Ett högt pressande Davos kommer leta misstag i Frölundas uppspelsfas.

Hoppas du är vaken, Lasse Johansson.

Plus

Kompiskampen. Jag är övertygad om att striden mellan Dick Axelsson och Robin Figren kommer att locka ett par tusen extra till Frölundaborg nästa tisdag.

Minus

Blixtvisit. Att vara på en av Europas allra finaste skidorter utan att åka en enda meter med slipade kanter under fötterna? Avgår. Eller ska jag chansa på en linbana och några snabba åk?

Mest läst