Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Ikea kulram

Tullverket och Ikea i bråk - om en barnleksak

Möbeljätten Ikea har hamnat i en storfejd med Tullverket - om en leksak.Kulramen "Mulan" anses av Ikea, och kammarrätten, vara en leksak men Tullverket menade att det egentligen rör sig om ett räkneinstrument.

Ikea ansökte vid Tullverket om ett klassificeringsbesked för en kulram - "Mulan" - som säljs på möbeljättens barnavdelning, rapporterar Dagens Juridik.

Tullverkets beslut att klassificera kulramen med en varukod i tulltaxan för räkneinstrument i stället för leksak som Ikea ville föll inte i god jord hos den svenska möbeljätten.

Ikea överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg som dock gjorde bedömningen att kulramen är ett räkneinstrument eftersom att den även kan användas av vuxna och inte är specifikt mer lämpad som leksak för barn.

Men nu har Kammarrätten i Göteborg rivit upp förvaltningsrättens avgörande och går i stället på Ikeas linje som löd:

"Det är allmänt känt att en kulram är ett gammalt räkneredskap. Genom de tekniska framsteg som har skett får kulramen emellertid anses ha spelat ut sin roll som ett räkneinstrument. Den aktuella kulramen är utvecklad som en pedagogisk leksak för barn i treårsåldern och inte för att göra några omfattande räkneoperationer.", återger Dagens Juridik.

Kulramen ska nu, efter kammarrättens beslut, klassificeras som leksak.

En ledamot i kammarrätten är dock skiljaktig och vill avslå överklagandet.

Mest läst